Hallå där Elbisa Kapetanovic!
– Tack, vi är faktiskt bland de första medborgarkontoren i Göteborg, eftersom vi startade den 21 november 1994.
Hur har verksamheten utvecklats sedan dess?
– Det är i princip samma nu som då, att bistå medborgarna med allt de kan tänkas ha på hjärtat och behöver hjälp med i kontakter med olika myndigheter. Under flera år har vi ett nära samarbete med Konsument Göteborg, så det har blivit fler ärenden som handlar om ingångna avtal kring till exempel telefon- och tv-abonnemang, som många inte förstår vad det är de skrivit under. Annars är den största skillnaden av det var tre personer som arbetade här när vi öppnade, nu är det bara en heltidstjänst kvar.
Kommer många besökare?
– Oja, i snitt mellan 250 och 300 i månaden, ungefär. Det kan vara ärenden som bara tar ett par minuter upp till nästan en timme. I många fall kommer man hit eftersom det blir allt vanligare att man måste göra tonval i telefonen när man kontaktar olika myndigheter, och det är förvirrande för många människor. De blir osäkra när de inte får tala med en levande människa.
Vilka är de vanligaste frågorna du får?
– Det är nog kring olika brev man har fått från myndigheter. ”Måste jag svara, spara eller slänga?”, undrar folk, och då handlar det om att bistå i kontakter med alltifrån Migrationsverket till CSN. Ibland kommer ett par in och säger att de vill gifta sig och undrar hur man gör. Två år senare kommer de igen och vill skilja sig och undrar hur man gör!
Somliga kommer in med en massa lappar i en påse och säger ”Första frågan: …”, och sen får man beta av ärendena i tur och ordning, och det kan vara alltifrån att det är skräpigt i hissen där man bor till att man vill bli god man för någon och undrar hur man gör. För det mesta handlar det om att hänvisa vidare till rätt instans eller hjälpa till att fylla i blanketter, men vi agerar inte advokater och ger den typen av råd, utan hjälper bara till att skriva det som besökaren själv säger.
Är det inte svårt att förväntas ha svar på allt?
– Det säger folk ofta: ”Du måste ju kunna allt!”, men då säger jag ”Nej, men jag vet hur man letar upp det man vill ha reda på!”. Fast ibland är det knepigt. Häromdagen ringde faktiskt en kurator och frågade ”Vilka rättigheter har patienter inom sjukvården?”. Det var ju en svår fråga, från oväntat håll, men till slut hade jag samlat ihop information som lämnade över.
Det låter som att man även måste ha en ängels tålamod i ditt jobb?
– Ja, tålamod och empati är nog det viktigaste, och koll på hur samhället fungerar och hänger ihop, så att man vet var man ska hitta information.
Hur ska 20-årsjubileet firas?
– Det blir en liten utställning här om åren som har gått, och på själva födelsedagen, fredagen 21 november, kommer lärare på Kulturskolan med elever hit och spelar. Dagen innan har vi en liten fest för inbjudna berörda parter, interna som externa, som är viktiga för vår verksamhet.