2024-02-02 | 2 min läsning

Hallå där Klara Wettre!

Klara Wettre.
2024-02-02 | 2 min läsning
Hallå där Klara Wettre!
… du har varit med och projektlett Litteraturstråkets medborgarbudget för 2023. Den här budgeten kunde invånare i Brunnsbo och Backa vara med och bestämma om. Tio förslag vann och fick ta del av potten på 800 000 kronor. Berätta lite mer om de initiativ man  genomfört!

— Det blev en bra blandning på de tio förslagen och det var jätteroligt att förslag som tilltalar olika åldrar vann. En simskola hamnade på första plats, något som gynnar området då det är ont om just simskoleplatser. Backa Kvinnoförenings förslag, Dreamcafé, kom på andra plats som agerade en social mötesplats där man bland annat serverade gratis  soppa. Vi har även genomfört ett tivoli ihop med enheten Fritid som kom som förslag från en tioåring. Han kände sig stolt och det blev en lyckad dag!

Hur har ni arbetat med medborgarbudgeten 2023?

— En medborgarbudget är ju en demokratisk process. De boende i olika områden vet vad som behövs där de bor och då är det bra att invånarna får vara med och bestämma. Vad som är viktigt från vår sida är bland annat att sprida ordet och marknadsföra. Det gjorde vi till exempel genom affischering, men också genom Invånarguider. De var aktiva på torgdagar och berättade om detta. Bostadsbolagen i området har också hjälpt till och spridit ordet i genomförandet. Det är alltså mycket samverkan som det här arbetet bygger på.

Är ni nöjda med förra årets medborgarbudget?

— Förra året var väldigt lyckat! Det var många som uttryckte att det kändes väldigt givande. Man uppskattade att man fick vara involverade och komma med förslag och det var deltagarna som kom med kraften.

Det blir en ny medborgarbudget i år – berätta om den!

– Ja precis. Även i år har kommunfullmäktige tagit ett beslut om att en medborgarbudget ska genomföras och 2024 års medborgarbudget kommer att ske i Biskopsgården så vi håller på att starta upp det arbetet nu. Förslagsinlämningen sker nu i februari och sedan blir det röstning. De som kommer att kunna delta är invånare i Biskopsgården. Det finns mycket positiv kraft i området med många engagerade människor och genom en sån här process kommer det fram.  Det känns som en viktig aspekt att man lyfter fram det när det annars syns och hörs mycket negativt. Följ gärna basta_biskop på Instagram för att följa med under året!

Vill du lära dig mer om 2023 års budget? Lyssna här!Prenumerera så du inte missar något nytt!