2024-06-04 | 2 min läsning

Hallå där Seroj Ghazarian!

Seroj Ghazarian är utvecklingsledare i mänskliga rättigheter i Göteborgs Stad. Foto: Olga Valleryd
2024-06-04 | 2 min läsning
Hallå där Seroj Ghazarian!
…du är konferencier på medborgarskapsceremonin som hålls i Slottsskogen den 6 juni. Då välkomnas nya svenska medborgare till Göteborg.

Berätta om medborgarskapsceremonin, vad är det?

– Enligt medborgarskapslagen måste alla kommuner anordna minst en medborgarskapsceremoni varje år för att på ett värdigt och högtidligt sätt välkomna nya svenska medborgare. Medborgarskap innebär ju att man kommer in i en samhörighet som är grunden för den demokrati vi har. I Göteborg hålls ceremonin för 18:e gången och i år är 5 401 personer inbjudna.

Hur ser årets program ut?

– I år hålls ceremonin i samband med Slottsskogens 150-årsjubileum och i samarbete med Göteborgs Symfoniker, vilket vi är otroligt glada för. Själva ceremoniområdet öppnar redan klockan 12. Då kan de som är inbjudna komma dit för att ta emot sitt minnesblad.

Medborgarskapsceremonin i Göteborg

Göteborgs Stads medborgarskapsceremoni anordnas i Slottsskogen den 6 juni varje år på uppdrag kommunfullmäktige. I år hålls ceremonin för 18:e gången.

Alla som är bosatta i Göteborg och blir svenska medborgare bjuds in till ceremonin året efter. Göteborgs Stad får information om vilka som ska bjudas in från Skatteverkets folkbokföring.

  Läs mer: Göteborgs Stads medborgarskapsceremoni

– Programmet på scenen börjar klockan 13 med tal av Jonas Attenius, kommunstyrelsens ordförande. Efter det kommer jag att välkomna några av de nya medborgarna upp på scenen där de får berätta vad medborgaskapet betyder för dem. Sedan avslutar jag med att presentera Dream Orchestra som spelar före Göteborgs Symfonikers nationaldagskonsert.

Vad tror du ceremonin betyder för de som är med?

– Jag tror att den betyder otroligt mycket. Om man på grund av olika omständigheter lever utanför det land man är född i och hittar ett nytt hem så blir medborgarskapet nästan som att få ett förstahandskontrakt. Ett medborgarskap betyder ju att man får en hemvist i sin tillvaro. För en del kan det vara en av många, för andra kan det vara den enda. Ceremonin blir ett sätt att känna att man tillhör landet och blir en jämlik människa med både rättigheter och skyldigheter.

Vad ser du själv mest fram emot?

– För mig har det alltid varit en ära att få tjänstgöra på medborgarskapsceremonin, oavsett om jag har varit konferencier eller delat ut flaggor. Om man som jag levt i påtvingad exil och till slut hittar hem, betyder det mycket att få träffa andra i liknande situationer och bidra med det man kan. Det är en otroligt go känsla att få se alla så glada, öppna och välkomnande. Man kan se att rötterna finns någon annanstans, men vi har alla fötterna här.Prenumerera så du inte missar något nytt!