– Vi drar igång på måndag den 24 mars med tio arbetslag om upp emot tio killar och tjejer i varje lag. Det här är ett arbetsmarknadsprojekt och alltså inte de ordinarie städlag som handlats upp av Göteborgs Stad. Ett gäng har faktiskt redan tjuvstartat lite.
Hur länge håller ni på?
– Jag hoppas att vi klarar det på en vecka, men något år har det blivit 14 dagar. Vi ska ju ända ut till stadsgränsen i olika riktningar: mot Billdal, Olofstorp, och Kungälv.
Oj, det är stora områden att täcka för varje lag?
– Jo, men vi har ofta fått tips om var det finns skräp och så har vi kartor med oss så att vi hittar rätt. Det kan många gånger handla om rätt oländig terräng.
Vad brukar ni hitta?
– Det kan vara hela möblemang, och alltifrån kylskåp och frysboxar till gummidäck. En gång hittade vi 60-70 däck i en hög ute i skogen. Där ligger också ofta plast och sånt som det kostar pengar att göra sig av med. Till slut blir man inte förvånad längre. Vi brukar få ihop närmare 2000 säckar och en mängd containrar med blandat avfall.
Händer det att ni stöter på folk som blir irriterade och tycker att ni kommer och stör?
– Nej, då är det snarare så att människor visar sin uppskattning. Och vi försöker ju göra ett rejält jobb så att göteborgarna känner att vi gör nytta.
Förbereder ni på er något särskilt sätt?
– Utöver att ordna med bra kartor ska vi se till att folk får skyddskläder, handskar och en del annan specialutrustning. Förra året körde vi faktiskt en utbildning i trafikvett också.
Har nedskräpningen blivit värre med åren?
– Nej, inte värre. Jag tycker det blivit lite bättre på senare år. Jag upplever att de yngre ofta är mer miljömedvetna – i dag är ju många unga intresserade av att odla staden till exempel.
Då kanske det blir mindre jobb för er framöver?
– Det är ingen fara – då har vi andra grejer att göra…