Författaren Ann Fernholm, som skrivit boken Fejkmaten, föreläser på stadsbiblioteket på torsdag 17 oktober.
Hållbarhetsfestivalen lär dig motverka desinformation
– Årets tema knyter an till hur vilseledande marknadsföring och desinformation blir allt vanligare. Inom hållbarhetsområdet kan det handla om märkningar som marknadsför sig på ett sätt så att de uppfattas mer hållbara än vad de är, säger Elina Järkil, planeringsledare för hållbar konsumtion på förvaltningen för demokrati och medborgarservice.
– Eller greenwashing där ett företag kanske profilerar sig som hållbara, de fokuserar på att lyfta upp en liten del de gör på ett hållbart sätt men i förhållande till hur företaget agerar på det stora hela innebär det väldigt lite och det blir det ingen rättvis bild. Det är lätt att manipuleras, fortsätter Elina Järkil
Lätt att gå vilse bland alla märkningar
Det övergripande syftet med den självorganiserade festivalen är att inspirera och uppmuntra till idéutbyten och nya möten med hållbarhet i fokus. Temat att motverka desinformation lyfts särskilt under invigningen på Yesbox – home of entrepreneurs i Gamlestan.
Kemisten och författaren Maths Nilsson slår hål på flera myter om klimatet, och Tilia Birken, utvecklingsledare inom demokrati och hållbarhet, pratar om hur vi kan lära oss att se igenom desinformation och värdera information bättre.
– Det är inte lätt att navigera i den uppsjö av märkningar som finns. Därför finns vi här för att hjälpa konsumenterna att hitta rätt och ge tips på vad en som konsument kan titta efter för att göra mer hållbara val, säger Elina Järkil.
Lär dig se igenom fejkmaten
Torsdag 19 oktober håller Göteborgs Stad i arrangemanget Fejkmaten – så blir vi vilseledda i butiken klockan 17-19 på Stadsbibliotekets trappscen. Det blir guidad utställning med information om olika märkningar och föreläsning med Ann Fernholm, författare och grundare av Kostfonden.
I sin bok Fejkmaten synar hon livsmedelsindustrin och hur den moderna maten som skapas lätt blir näringsfattig. Ann Fernholm tar upp exempel på olika företag som hon har anmält för att deras marknadsföring är vilseledande och berättar om vilka följderna har blivit.
Vilseledande marknadsföring
På utställningen som hålls kring föreläsningen kommer olika marknadsföringsbudskap visas upp för att öka medvetenheten om vad som kan vara bra att titta efter när en som konsument vill göra hållbara val. Det finns en mängd olika sätt att vilseleda med sin marknadsföring.
– Många tillverkare av havredrycker påstår att drycken är ”osötad” eller ”utan tillsatt socker” och endast innehåller ”naturliga sockerarter från havre”. Men det är att vilseleda konsumenten. Därför anmälde jag dessa havredryckstillverkare. Nu har livsmedelsinspektörer bestämt att de måste ändra på sina förpackningar, skriver Ann Fernholm på sin blogg.
– Förutom vilseledande produkter kan det även handla om annan vilseledande information. Nästan varje dag får vi höra om problemet med att kunder blivit vilseledda att tro att det är ett svenskt företag de handlat av på nätet. De skriver på svenska, hemsidan heter .se i namnet och sen visar det sig att det är utomlands och då blir det något helt annat med ångerrätt och frakt och dylikt. Men de företag som riktar sig till Sverige måste följa svenska lagar, säger konsumentrådgivare Maria Johansson.