2024-09-02 | 3 min läsning

Hälsoguider bidrar med hälsosam information

Guillermo Pena och Jihan Ibrahim arbetar som hälsoguider i Västra Göteborg.
2024-09-02 | 3 min läsning
Hälsoguider bidrar med hälsosam information
40 hälsoguider sprider i dag information om hälsa bland de boende i Syvästra Göteborg. De är kopplade till Hälsoteket i Väster och målet är att de ska bidra till att jämna ut olikheter i hälsa.

Sedan 2017 har Hälsoteket i Väster, med bas i Västra Frölunda, aktiverat hälsoguider som är ute bland de boende och sprider information om levnadsbanor, bland annat kost, motion, stress och sömn.

–  Grundsyftet med hälsoguiderna är att de bidrar till vårt övergripande mål om att utjämna olikheter i hälsa, säger Sofia Lindstedt som är hälsovägledare på Hälsoteket i Väster.

Sofia Lindstedt är samordnare för hälsoguideuppdraget i Västra Göteborg.

Hälsoguiderna är personer som bor och är väl etablerade i området, som pratar ett annat språk än svenska och som har ett nätverk i området.

– Det kan till exempel vara att man är med i någon förening eller församling och att man kan nå ut till många i sitt område, säger Sofia Lindstedt.

Hälsoguiderna får utbildning

Hälsoguider är ett frivilligt uppdrag och Hälsoteket står för en grundutbildning inom hälsa och levnadsvanor. Tanken är sen att hälsoguiderna ska sprida kunskaperna som man har fått från utbildningen till sina nätverk.

– Vi vet kunskapen om hälsa och förutsättningar för god hälsa skiftar mellan olika områden i Göteborg. Vi utgår från behovsanalyser och ser till att möta behoven av information, säger Sofia Lindstedt och fortsätter:

– Hälsoguiderna fungerar som brobyggare och kan ofta nå ut med hälsoinformation eller fånga upp behov hos grupper och personer som kan vara svåra för oss att nå, säger Sofia Lindstedt.

Får uppdrag av andra verksamheter

Hälsoguiderna får också uppdrag av andra hälsofrämjande verksamheter som tar hjälp av dem för att sprida information. Nu närmast väntar ett uppdrag för Regionalt cancercentrum väst där syftet är att informera om screningprogrammen för livmoderhalscancer, bröstcancer och tjock- och ändtarmscancer. Då får hälsoguiderna utbildning i ämnena, material på olika språk som de kan använda och även ett arvode för sitt uppdrag.

– Hälsoguiderna ska också medverka på ett event som Regionalt cancercentrum väst arrangerar på Frölunda Torg den lördag 28 september. Där kan de tolka och hjälpa till att sprida information. Syftet är att fånga upp de som normalt kanske inte deltar i den här typen av förebyggande vårdinsatser som till exempel mammografi eller annan cancerscreening, säger Sofia Lindstedt.

Hon hoppas att fler boende i Västra Göteborg vill bli hälsoguider och hon hoppas också att fler verksamheter ska ta hjälp av guiderna.

– De gör ett viktigt arbete med att få igång diskussioner om hälsa. Något som ger ringar på vattnet, säger hon.

Guillermo gillar sitt uppdrag

Hälsoguiden Guillermo Pena har en bakgrund som mentalskötare på Sahlgrenska och har under många år arbetat med boendestöd.

– Att vara hälsoguide är ett viktigt uppdrag. Alla har olika behov, men att kunna hjälpa folk och informera om hur man tar hand om sig själv, hur man äter bra och motionerar, det känns bra, säger han.

Han menar att eftersom han kan andra språk har han möjlighet att nå ut till fler som kanske inte har kunskap, eller som sällan har kontakt med vården. Han möts ofta av förståelse för de grundläggande hälsofrågorna, men en del kan sakna kunskap om sjukdomar eller nya hälsorön.

– Jag jobbar med psykiskt mående, och jag försöker påminna om att det fysiska måendet hänger ihop med det psykiska. Det är många som inte har koll på det, så det känns väldigt bra att kunna bidra till samhället med det här uppdraget, säger Guillermo Pena.



Prenumerera så du inte missar något nytt!