2004-12-08 | 3 min läsning

Hammarkullsskolan hotas av vite för dålig arbetsmiljö

Arbetsmiljön i Hammarkullsskolan måste bli bättre, annars tvingas stadsdelsnämnden Lärjedalen betala 150.000 kronor i vite. Det föreläggandet kom på onsdagen från Arbetsmiljöverket, som gjort flera inspektioner på skolan efter anmälningar från huvudskyddsombudet.

– Hammarkullsskolan har länge saknat en bra och effektiv ledning, vilket lett till brister som blivit värre och värre. Nu är skutan på väg att kantra, säger arbetsmiljöinspektör Bengt Husberg.

”Negativ spiral ska brytas”

Främst är det ständiga byten av rektorer, akuta brister i arbetsmiljöarbetet och en vardag med hot, kränkningar och våld som fått Arbetsmiljöverket att ställa krav.

En lista på sex åtgärder ska vara genomförd i vår, till exempel bättre samverkan mellan ledning och personal, att elever inte lämnas utan tillsyn av vuxna under lektioner och raster och att det skapas rutiner för våld- och hot- situationer.

På Lärjedalens stadsdelsförvaltning är man medvetna om problemen och har tagit beslut om att starta en förnyelseprocess. Två nya rektorer, extra pengar och en rejäl diskussion om framtiden ska ge Hammarkullsskolan en nystart under våren, är det tänkt.

– Skolans negativa spiral ska brytas, så att den här följetongen får ett slut, säger Östen Carlson, stadsdelschef i Lärjedalen.

Vill se aktivt elevråd

Hammarkullsskolan har cirka 500 elever. De senaste fyra åren har skolan haft fyra olika rektorer, ibland tillförordnade rektorer som skött annat jobb också. Sedan ett par månader är en av de två nya rektorerna, Marie Jacobson, på plats och vid årsskiftet tillträder den andre, Christer Jarenskog.

– De båda får ansvaret för att inleda en framtidsinriktad diskussion tillsammans med personal och elever. Den ska via en handlingsplan leda till en tydlig arbetsorganisation, förbättrad arbetsmiljö och en gemensam pedagogisk inriktning, säger Östen Carlson.

Han hoppas också att den lokala skolstyrelsen och elevrådet blir aktiva i nystarten. Tänkbara metoder är så kallade framtidsverkstäder med all personal, metod- utvecklingsgrupper och studiebesök för att hämta hem goda exempel.

– Men aktiva arbetsplatsträffar måste vara basen i arbetet, något som tyvärr inte fungerat fullt ut, säger Östen Carlson.

Hur mycket extra pengar skolan får är inte beslutat, men det kan bli ett par hundra tusen kronor i engångsbidrag.

”Viss ökad oro bland eleverna”

– Skolan har överskridit sin budget i tre års tid till följd av överbemanning och så kan det inte fortsätta. Engångs- pengarna ska hjälpa till att få igång en positiv utveckling, men sedan måste skolan hålla sin budget precis som alla andra, säger Östen Carlson.

Han tycker att skolans personal har klarat sina uppgifter bra, trots problemen.

– En viss ökad oro bland eleverna har noterats. Så kan det bli om eleverna märker att skolans ledning inte är inarbetad och tillräckligt på plats, säger Östen Carlson.

Lärjedalens stadsdelsnämnd får en muntlig rapport om skolan och den fortsatta hanteringen av ärendet vid sitt möte 14 december.



Prenumerera så du inte missar något nytt!