2024-12-13 | 2 min läsning

Härlandas rastgård blev hem för bin och fjärilar

Mångfaldsgården, som har funnits i två år, är hem åt flera olika arter av pollinatörer. Foto: Malin Goldkuhl
2024-12-13 | 2 min läsning
Härlandas rastgård blev hem för bin och fjärilar
Den gamla rastgården till Härlanda fängelse gjordes för några år sedan om till en biologisk mångfaldsgård för bin, fjärilar och andra pollinatörer. Sedan dess har 18 nya arter flyttat in.

– Resultatet har verkligen överträffat våra förväntningar. Att se hur den här platsen har blivit ett hem för så många nya arter är fantastiskt. Det är ett bevis på att riktade insatser för biologisk mångfald verkligen kan göra skillnad, säger Malin Goldkuhl, vd på Stadskupan, ett företag som arbetar för ökad biologisk mångfald och social hållbarhet i urbana miljöer.

Ängsväxter, bärbuskar och andra pollineringsvänliga växter har planterats för att locka till sig bin och andra pollinatörer. Foto: Malin Goldkuhl

Satsning på biologisk mångfald

Det första steget mot att göra om den gamla fängelserastgården till en gård för biologisk mångfald togs 2021. Då startade fastighetsägaren Higab ett pilotprojekt tillsammans med Stadskupan.

En bikupa med 50 000 bin sattes upp och 2023 planterades ängsväxter, bärbuskar och andra pollineringsvänliga växter. Även insektshotell sattes upp.

Mångfaldsgården

  • Platsen användes under 90 år som rastgård för fångarna på Härlanda fängelse
  • Mångfaldsgården skapades 2023 av Stadskupan i samarbete med Higab och syftet är att skapa en levande kulturmiljö och ge besökare en möjlighet att lära sig mer om biologisk mångfald
  • Själva utformningen gjordes av arkitekten Ylva Freudendahl Bernquist och den tidigare stadsträdgårdsmästaren Ole Andersson

Länk: Higab

– Mångfaldsgården är ett tydligt exempel på att hållbar utveckling inte bara handlar om byggnader: Det handlar också om att skapa gröna miljöer för både människor och djur, där livet kan blomstra. Det är en bra påminnelse om vad vi kan åstadkomma när vi låter naturen vara en del av vår stadsutveckling, säger Cina Gasparini, utvecklare av kulturmiljöer på Higab.

Ekologisk och social hållbarhet

Redan första året använde sig 54 vildbin från olika arter av gården. När säsongen 2024 summerades visade det sig att 91 vildbin och sammanlagt minst 18 arter håller till på gården.

Foto: Malin Goldkuhl

Mångfaldsgården har också ett fokus på social inkludering. Den sköts i samarbete med Vägen ut, som är Sveriges största franchisekedja av sociala företag. De skapar arbete åt människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Ytterligare utveckling på gång

Gården ska fortsätta att utvecklas för att skapa ännu bättre förutsättningar för biologisk mångfald, samtidigt som platsen ska göras ännu mer tillgänglig och inspirerande för allmänheten. Fler aktiviteter och pedagogiska insatser är planerade för att ännu fler ska få möjlighet att lära sig om betydelsen av biologisk mångfald.

Gården är öppen för allmänheten.



Prenumerera så du inte missar något nytt!