Annelie Johansson, Pernilla Dierks och Paula Gabriel tog emot priserna på Sveriges offentliga måltiders gala. Foto: Anders Tegnér
Sedan Härlandatjärnskolan invigdes för två år sedan har skolkökets köksmästare Pernilla Dierks och hennes kollegor Annelie Johansson, Paula Gabriel och Sandra Malmsten jobbat hårt med hållbarhet och kreativitet i köket.

I projektet Under ytan i grytan har barnen fått lära sig mer om sjömat. Foto: Pernilla Dierks
Grattis till vinsterna! Hur känns det?
– Det känns helt otroligt. Vi är vansinnigt stolta. Jag och Annelie, som startade för två år sedan, har haft den här visionen från början. Och så hittade vi likasinnade i Paula och Sandra. Det har varit ett hårt men väldigt roligt jobb. Och vi har lärt oss så mycket på vägen, säger Pernilla.
Berätta om Under ytan i grytan!
– Många skolor har problem med att få barnen att äta fisk. Men genom vårt projekt har vi gått från att kanske 60 procent av eleverna har ätit under veckans fiskdag till att 95 procent gör det. Sedan i februari har vi lyft fram de blåa proteinerna, alltså mat från havet. Vi har haft förkläden och diadem med sjömatstema och har gjort veckans fiskdag till en happening. Vi har varierat med olika sorters fiskar och till exempel gjort tacos på sillfärs. Det är väldigt populärt, säger Pernilla.

Senaste tillskottet i Härlandatjärnskolans skolrestaurang är ett hydroponiskt odlingsskåp där man kommer att odla egna örter. Foto: Pernilla Dierks
– Vi har också jobbat med tång och alger och har haft det som tillbehör även andra dagar i veckan. Det är råvaror som renar havet och innehåller mycket omega 3. Det är bra om man kan uppmuntra fler till att äta det. Vi har även satt upp dekorationer och information om havet och dess djur. Vissa kände knappt till hur en fisk ser ut, men barnen har verkligen lärt sig så mycket nu, säger Annelie.
Har ni haft som mål att vinna de här tävlingarna?
– Vi vill göra den bästa maten vi kan och har velat bli en väldigt bra skolrestaurang. Barnen ska få en smakupplevelse varje dag. Och så finns det sådana här tävlingar som det är viktigt att vara med i för att både ge och få inspiration, säger Pernilla.
Juryns motivering till årets klimatpris
”För er målmedvetenhet, kreativitet och ihärdighet – och för att ni lyckas involvera matgästen i resan mot en mer hållbar offentlig gastronomi.”
Juryns motivering till årets skolkök
”Ett skolkök som tänjer på gränserna, som inte nöjer sig med något halvhjärtat utan som hellre hittar nya lösningar och bättre alternativ. Salladsbuffén är redan en klassiker med alla små kreativa budskap och menyn består av både klassiker och nya, innovativa recept.”
Länkar:
Vad är hemligheten bakom klimatsmart skolmat?
– Det handlar om att du ska ta hand om hela råvaran och vara smart med inköpen av livsmedel. Vi har en slogan på våra tröjor där det står ”När RESTEN blir till FESTEN”. Vi tar vara på resterna från salladsbuffén och fryser in och kokar tomatsås på, till exempel. Sedan är det också ett stort engagemang och vilja från vår sida. Det gör sig ju inte självt. Man måste våga, säger Pernilla.
Vad händer framöver?
– Vi kommer att fortsätta på samma sätt. Vi har precis fått bidrag från utvecklingsfonden i Göteborgs Stad – en fond för kreativa idéer. Nu har vi ett hydroponiskt skåp där vi odlar våra egna örter. Tänk att kunna visa barnen plantorna med rotsystemet och vad som behövs för att det ska bli det vi äter, säger Annelie.
Vad vill ni säga till andra skolkök som blir inspirerade men kanske tycker att det känns svårt och dyrt?
– Våga! Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. En liten sak kan göra stor skillnad. Var nyfiken, gå på studiebesök eller inspireras på sociala medier. Man måste börja någonstans. Och man måste ha viljan. Vi har legat under budget hela tiden och det går, bara man har engagemanget, säger Pernilla.

Varje dag serveras en salladsbuffé med kreativa inslag. Resterna tas om hand och blir till annan mat. Foto: Pernilla Dierks