2023-10-18 | 4 min läsning

    Hassan vill inspirera andra att söka jobb som stödassistent

    Hassan Raisse arbetar som stödassistent på ett boende med särskild service och hoppas kunna bidra med sin kunskap och sina erfarenheter för att få fler att vilja söka sig till jobbet.

    Hassan tror att han kan vara med och inspirera och förhoppningsvis få fler ungdomar att bli intresserade. Och han gillar verkligen sitt jobb.

    –  Mitt arbete handlar om att förenkla hyresgästernas vardag, säger han.

    Hassan Raisse vill bidra med sin kunskap och sina erfarenheter för att få fler att vilja söka sig till jobbet som stödassistent.

    Vill träffa andra och lära mer

    Hassan är en av förvaltningen för funktionsstöds cirka 30 yrkesambassadörer. Det var inte så länge sedan har bestämde sig för att bli yrkesambassadör och han berättar om varför han var intresserad av uppdraget.

    – Jag vill gärna träffa andra som arbetar med samma sak, för att lära mig saker och få nya infallsvinklar, säger han. Jag har jobbat länge inom yrket och tror att jag kan bidra med min erfarenhet och kunskap. Förhoppningsvis kan jag inspirera andra att vilja bli stödassistenter. Särskilt viktigt är det att väcka intresset hos ungdomar tycker jag.

    Stödet utgår från individen

    Hassan arbetar på ett boende med särskild service där han tillsammans med sina kollegor ansvarar för åtta hyresgäster. Boendet är av typen servicelägenheter vilket innebär att hyresgästerna bor i vanliga lägenheter och har tillgång till olika typer av stöd. Vilken typ av stöd utgår från vad de boende behöver.

    Vissa av hyresgästerna klarar mycket på egen hand, och då kan stödet handla om att väcka på morgonen, se till att den boende tar sina mediciner och kommer iväg till sin dagliga verksamhet.

    – Sedan stöttar vi i hushållssysslor, exempelvis med att städa och tvätta. Men det är viktigt att hitta balansen genom att ge precis det stöd som behövs, varken mer eller mindre. Sedan har vi andra hyresgäster som behöver mer stöd, berättar Hassan.

    ”Det gäller att hitta balansen”

    Under intervjun är också Hassans kollega Tetyana med och hon förklarar lite närmare:

    – Det är otroligt viktigt att ge ett individanpassat stöd. När vi gör något, som exempelvis tvätta, handlar det inte om att ta över eller ta ifrån någon deras självständighet. Vi jobbar istället med att stärka den självständigheten, säger hon och fortsätter:

    – Det är också här det ibland är svårt eftersom det gäller att hitta balansen mellan självständighet och att ge rätt stöd. Vi kan självklart aldrig göra något som den enskilde inte vill göra. Det handlar om en person som bor i egen lägenhet och har rätt att säga nej.

    Får vara med om utveckling

    Det råder ingen tvekan om att Hassan tycker om sitt arbete.

    – Det bästa med mitt jobb är att jag får vara med om hyresgästernas utveckling och när de når sina mål. Mitt arbete handlar om att förenkla deras vardag.

    Vad behöver man vara bra på som stödassistent?

    – Man behöver ha mycket tålamod. Och vara uthållig! Mycket i vårt jobb handlar om att motivera, exempelvis att få hyresgästen att tvätta regelbundet eller byta kläder. Ibland kan det ta väldigt lång tid innan det sker och vi får ett ”kvitto” på att det fungerar. Det bästa är när hyresgästen kommer på lösningen på ett problem själva, som om det var deras eget förslag. Då känns det extra bra.

    Många funktioner

    Hassan och Tetyana vill också lyfta fram att jobbet det innehåller många olika delar.

    – Vi har många olika funktioner; vi är kockar, ekonomer, psykologer, hantverkare, chaufförer och mycket mer. Men självklart är det ingen som behöver kunna allt, eftersom vi hjälps åt kollegor emellan och hittar lösningar tillsammans. Det är viktigt att ha bra arbetskamrater och det har jag verkligen!

    Hassan har flera idéer om hur han och de övriga yrkesambassadörerna skulle kunna jobba med att nå ut till nya grupper.

    – Vi behöver satsa på att skapa möten. Både genom att bjuda in, men också genom att vi åker ut. Ett bra sätt kan vara att åka ut till skolor, vara synliga och berätta om vad vi gör.

    Vad gör en stödassistent och vilka utbildningsvägar finns?

    • I yrkesrollen som stödassistent arbetar du utifrån Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och Socialtjänstlagen (SoL).  Utöver LSS och SOL behöver stödassistenten följa Hälso- och sjukvårdslagen (HSL), Sekretesslagen, Arbetsmiljölagen samt Lex Sara och Lex Maria.
    • Stödassistentens arbete ska leda till ett gott och säkert stöd för den enskilde som genom självbestämmande och delaktighet ges möjlighet att leva ett så självständigt liv som möjligt
    • Utbildningsvägar för att bli stödassistent är på gymnasienivå. Du kan läsa antingen Komvux yrkespaketet undersköterska eller Komvux yrkespaketet Barn och fritid, social och pedagogisk inriktning (elevassistent/stödassistent)

    Läs mer: Göteborgs Stad Förvaltningen för funktionsstöd



    Prenumerera så du inte missar något nytt!