Hellmans drengar samarbetar med gymnasieskolor
Första veckan i december hade manskören Hellmans drengar sin julshow på Lorensbergsteatern. I samband med det bjöd de in gymnasieklasser till sitt genrep. Anders Fridén, som är medlem i kören, besökte också klasserna inför föreställningen. Då visade han en kort film om Hellmans drengar med intervjuer med medlemmarna, musik och dans. Sedan pratade Anders Fridén med klasserna om normmedvetenhet och mansrollen och eleverna fick ställa frågor.
– Vi kallar det vi håller på med för mansarbete. Kören finns för att motverka homofobi och skapa en bättre värld för alla. Mäns isolering i samhället är stor och skadlig. Vi vill bryta den och få män att bli mindre macho och mer mjuka och våga prata om och visa sina känslor. Då har vi vunnit mycket för samhället, säger Anders Fridén.

Anders Fridén är en av medlemmarna i Hellmans Drengar och är den som är ute och pratar med gymnasieeleverna inför genrepet.
Vill förändra attityder med känsla
Samarbetet har funnits i tio år, men har blivit mer strukturerat de senaste två åren. Varje år är det omkring 250–300 gymnasieelever som får komma på genrepet.
– Det är viktigt att sprida vårt budskap till ungdomar, men det kan vara svårt för oss att nå ut till dem. Därför är gymnasieeleverna en viktig målgrupp för oss, säger Anders Fridén.
Han menar att om man ska ändra en attityd handlar det inte bara om att ge information, utan också om att skapa en känsla för det man informerar om.
– Det tycker vi att vi uppnår genom att jag är ute i klasserna och att de får komma på genrepet. Baserat på det som vi hör från eleverna efteråt så verkar det fungera. Då är man väldigt glad att vi har åstadkommit detta, säger han.
Engagerade elever
Schillerska gymnasiet är en av skolorna som Anders Fridén besökte och där två klasser fick gå på genrepet.
– Att Anders kommer och pratar om de här frågorna och gör det på ett privat sätt baserat på hans erfarenheter ger eleverna något som jag inte kan ge dem. De tycker att han är modig som gör det och de blir ödmjukt inställda till hela upplevelsen. De blir väldigt engagerade, säger Therese Lindblom, lärare i samhällskunskap och kommunikation på Schillerska gymnasiet.

Therese Lindblom, lärare i samhällskunskap och kommunikation på Schillerska gymnasiet.
Kultur som eleverna förstår
Beroende på vilka kurser som föreställningen passar in i är det olika klasser som får gå på genrepet.
– Normer och genus är en del av samhällskunskapen och även i kommunikation. När man gör en sådan här sak blir det tydligt och ett praktiskt inslag i teorin. Förra året handlade en del av showen om kritiken mot transpersoner som hade sagoläsning på bibliotek. Då läste vi artiklar om vad det handlade om och försökte nyansera bilden, säger Therese Lindblom.
I år ville eleverna prata mer om själva upplevelsen.
– Eleverna blev tagna av hur männen bjöd på sig själva. De tycker att det är en fantastisk upplevelse och att det är en ära att de får gå. Och det är en typ av kultur som de kan förstå och ta till sig. Det är inte alltid helt lätt när det gäller olika kulturevenemang, säger Therese Lindblom.
Samtal om ämnen som ingår i kursplaner
Anna Hedlund är lärare i sexualitet, samtycke och relationer på Angeredsgymnasiet och hon var för åttonde året med sina elever på genrepet.
– Det är sällan eleverna får gå på någon kulturell aktivitet via skolan. Bara att få komma in till stan på ett evenemang är en bra erfarenhet. Det blir på riktigt och något som inte har med en digital miljö att göra, säger hon.

Anna Hedlund, lärare i sexualitet, samtycke och relationer på Angeredsgymnasiet.
Sexualitet, samtycke och relationer är ett kunskapsområde som ingår i flera kurs- och ämnesplaner i skolan. Arbetet med normer och värden ingår också i skolans övergripande värdegrundsuppdrag och likabehandlingsarbete.
– Vi har mycket arbete kring HBTQ och människors lika värde och det kan vi också ta upp när Anders kommer ut och pratar med eleverna, säger Anna Hedlund.
Uppskattad upplevelse
Även efter showen pratar lärarna tillsammans med eleverna om föreställningen.
– Det är en jättefin upplevelse för eleverna – både musiken och också att se män i andra typer av roller än man är van vid. När vi pratar efteråt om vad de tycker och tänker om det är det ingen som tycker att det är konstigt eller dåligt. De blir väldigt tagna och uppskattar hela showen, säger Anna Hedlund.
Hellmans drengar
- Kören bildades 1994 av Claes Nyström. Då var de åtta personer, i dag har de omkring 50 medlemmar.
- Vill vara Sveriges modigaste manskör.
- Vill vara normmedvetna i allt de gör och på så sätt ifrågasätta den traditionella mansrollen.
- Namnet är en hyllning till gjuteriingenjören Allan Hellman från Lysekil. Han tog initiativet till bildandet av en svensk riksorganisation för homosexuella.