Jenny Martinsson och Claes Haglund gör Hemlöshetspodden. Foto: Christer Andersson

2024-03-05 | 2 min läsning
Hemlöshetspodden är tillbaka – lyssna på det nya avsnittet
I Hemlöshetspodden berättar människor som lever eller levt i hemlöshet om sina liv. Nu släpps nya avsnitt. ”Vi vill ge en röst till de som sällan kommer till tals”, säger Jenny Martinsson, verksamhetsutvecklare på Center mot hemlöshet.

Hemlöshetspodden produceras av Center mot hemlöshet, socialförvaltningen Sydväst. Podden startade för tre år sedan och är nu tillbaka efter ett längre uppehåll. I de sex avsnitt som släpps under våren intervjuar Jenny Martinsson poddens gäster och Claes Haglund, behandlingsassistent på Bostad först, sköter inspelning och klippning.

I det senaste avsnittet intervjuas en person som levt många år i hemlöshet men som tagit sig ur hemlösheten, skaffat utbildning och idag arbetar som behandlingsassistent.

“Vi vill dela deras historier”

– Allmänhetens bild av hemlösheten speglar inte alltid verkligheten. De som befinner sig i hemlöshet gör det av flera olika anledningar. Vi vill dela deras historier, men även deras förslag om vad som varit hjälpsamt på vägen för att lämna hemlösheten, säger Jenny Martinsson.

Om hemlöshetspodden

  • En podd om hur det är att leva i hemlöshet och hur Göteborg ska bli en stad där alla har en egen bostad
  • Produceras av Göteborgs Stads Center mot hemlöshet som arbetar med att ge information och vägleda personer i hemlöshet
  • Podden finns på Center mot hemlöshets webbplats och på Spotify. Nya avsnitt släpps den sista fredagen i varje månad

Även två forskare på hemlöshet medverkar i vårens avsnitt. Det är Matti Wirehag, Göteborgs universitet, som skrivit avhandlingen “Hantering av hemlöshet” om hur socialtjänsten organiserar sina insatser för människor i hemlöshet och Tim Holapaa från Stockholms universitet som forskar om den juridiska rätten till bostad.

Vem tycker du ska lyssna på podden?

– Jag tror att Hemlöshetspodden kan vara intressant för alla. Både de som redan har koll på hemlöshetsområdet och de som vill lära sig något nytt. Det är insikter från de som levt i hemlöshet i många år blandat med ny forskning så jag hoppas att vi kan sprida kunskap till en bred målgrupp, säger Jenny Martinsson.

Hon fortsätter:

– Vi har fått mycket positiv respons på de tidigare avsnitten, både från yrkesverksamma och brukare. Framför allt de personliga berättelserna har varit uppskattade. Några har också berättat att de hittat till vår hemsida tack vare podden, säger Jenny Martinsson.Prenumerera så du inte missar något nytt!