Hemmet den farligaste platsen för kvinnor och barn
I Sverige är det FN:s organisation UN Women Sverige som står bakom Orange week och Orange day och i Göteborgs Stad arrangeras flera initiativ under vecka 48.
Redan nu har vissa byggnader och fasader i Göteborg börjat lysa i orange och på informationstavlor runt om i staden syns budskapet “Hemmet är den farligaste platsen för kvinnor och barn”.
– Budskapet är starkt och dystert, men det är en viktig signal till hela samhället. Syftet med kampanjen är att så många som möjligt ska få upp ögonen för problemet, därför kör vi kampanjen också i sociala medier, säger Gregory McDermott, enhetschef på Kompetenscentrum för främjande och förebyggande arbete samt våld i nära relationer vid socialförvaltningen Centrum.
– Vi vill skapa igenkänning, så att de som är utsatta vågar ta hjälp. Man kanske tror att man är helt ensam om att råka ut för våld i hemmet, men så är det inte, säger han.
Konferens om sexualiserat våld
Under veckan arrangeras olika evenemang. Ett av dem är en konferens på temat sexualiserat våld där medarbetare i staden och samverkanspartners inom IOP, Idéburet offentligt partnerskap, deltar.
Orange day
- FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor och inträffar den 25 november
- En av tre kvinnor i världen utsätts för fysiskt eller sexuellt våld. Våld mot kvinnor och flickor är ett brott mot de mänskliga rättigheterna
- Flera organisationer i staden, privata företag och politiska partier anordnar olika evenemang under Orange week, bland annat UN Women Sverige som bjuder in till en ljusmanifestation på Götaplatsen måndag 25 november klockan 18
Länkar:
– Det viktigaste med konferensen är att lyfta fram och belysa sexualiserat våld på olika sätt. Våra medarbetare i staden och andra aktörer som möter den här utsatta målgruppen behöver bättre förstå hur vi kan hjälpa dem. Under konferensen får vi höra olika perspektiv från vården, kriminalvården och även från Mikamottagningen som jobbar med dessa frågor, berättar Gregory McDermott.
Inte bara fysiskt våld
Kompetenscentrum för främjande och förebyggande arbete samt våld i nära relationer arbetar med våld i nära relationer varje dag året om. Under Orange day och Orange week får frågan ett ökat fokus.
– Därför är det ett viktigt initiativ som hjälper oss att nå ut till fler som behöver hjälp.
Gregory McDermott poängterar också att våld i en relation inte enbart kan utövas fysiskt. Det kan också vara ett kontrollerande beteende där man begränsar den andra personens möjlighet att leva ett fritt liv, men även sexuellt, psykologiskt eller ekonomiskt våld. Ekonomiskt våld innebär att den andra personen kontrollerar allt som har med pengar och ekonomi att göra, vilket gör att man saknar inflytande och kontroll.
Några evenemang under Orange day
- Digitalt våld & ungdomarnas nätvardag, föreläsning. På Stadsbiblioteket tisdag 26 nov klockan 12:15–12:45 samt 15:00-15:30.
- Körsång där alla är välkomna att sjunga tillsammans med inbjudna körer under ledning av Ulf och Åsa Nomark, Göteborg gospel. Stadsteaterns trappa måndag 25 november klockan 17.30.
Fler arrangemang hittar du här:
– Våld i hemmet kan också vara hedersrelaterat och kopplat till normer om oskuld och kyskhet, säger Gregory McDermott.
Det finns hjälp att få
En viktig del i kampanjen är att informera om att det finns hjälp att få om man är utsatt. Bland annat på Kriscentrum för kvinnor, som är en viktig instans, och man kan också kontakta socialkontoret i den stadsdel man bor i för att få hjälp.
I Göteborgs Stad finns det en framtagen handlingsplan för arbetet mot våld i nära relationer. Den omfattar aktiviteter som rör både våldsutsatta och våldsutövare.
– Vi kommer också ta fram en ny rutin som ska utgöra ett stöd i att ställa frågor om utsatthet för våld i hemmet hos anställda i Göteborgs Stad, säger säger Gregory McDermott.