Hemsortering för villor lanserades på Kulturkalaset
Syftet med hemsortering, eller fastighetsnära insamling som var det gamla namnet, är att uppfylla den nya lagen om hur förpackningar ska samlas in till återvinning – fastighetsnära – och om att det nu är obligatoriskt att sortera ut sitt matavfall. Det är ett stort steg framåt för ökad återvinning och hållbarhet.
– De kommuner som redan har infört system som liknar hemsorteringen ser att mängden förpackningar som läggs i soporna, som går till förbränning, har minskat med 50 procent, säger Johan Flanke, kommunikatör på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.
Under helgen var Kretslopp och vatten med under Kulturkalaset på Slottsskogsvallen med de nya kärlen för hemsortering och för att låta barn spela Sorteringsmästarna. Det nya systemet innebär att villor och radhus får tre kärl någon gång mellan 2025 och 2027.
Det blir ett kärl för matavfall och restavfall, ett kärl för pappersförpackningar och plastförpackningar och ett kärl för färgade glasförpackningar, ofärgade glasförpackningar och metallförpackningar. En vanlig fråga var om det verkligen är nödvändigt att man har alla kärlen.
Möjligt att göra val
Under söndagen stod Johan Flanke vid kärlen i montern på Slottsskogsvallen. Många gånger fick han berätta om att det kommer att finnas alternativ för de som har mindre eller mer avfall än det som får plats i ett standardkärl.
Ett sådant exempel är att de som har en egen kompost för matavfall kan få ett kärl för bara restavfall som kan hämtas var fjärde vecka. Många var också intresserade av att kunna dela kärl med en granne för att inte ha så många kärl på den egna tomten.
– Det kommer mer information om vilka val man kan göra för att anpassa hemsorteringen utifrån sina egna behov, säger Johan Flanke.
Återvinningsstationerna blir kvar – men blir färre
En annan vanlig fråga var vad som ska hända med återvinningsstationerna.
– De kommer att vara kvar, men när vi är i gång med hemsorteringen kommer återvinningsstationerna att bli färre och där kommer det att vara möjligt att lämna större förpackningar, säger Johan Flanke.
Positiva erfarenheter från andra kommuner
Många som kom förbi tältet bor i lägenhet. Då berättade Johan Flanke om att alla ägare till flerfamiljshus har krav att se till att de boende kan sortera sina förpackningar och sitt matavfall i den egna fastigheten eller i dess närhet senast under 2026. Många besökare berättade att dessa krav redan är uppfyllda.
Hemsortering
Syftet med de nya kärlen och hemsorteringen är att fler förpackningar ska återvinnas och mer matavfall ska sorteras ut när det går att lämna detta på den egna tomten eller i närhet av hemmet.
Tidplan för införandet:
- 2025 Nordöstra och östra Göteborg (Angered, Östra Göteborg och Örgryte-Härlanda)
- 2026 Centrala Göteborg (Centrum och Majorna-Linné)
- 2026 Hisingen (Lundby, Västra Hisingen och Norra Hisingen)
- 2027 Sydvästra Göteborg (Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg förutom Södra skärgården)
Tre kärl för sju sorters avfall
- Kärl 1: Matavfall och restavfall
- Kärl 2: Pappersförpackningar och plastförpackningar
- Kärl 3: Ofärgade glasförpackningar, färgade glasförpackningar och metallförpackningar
Mått på standardkärl
- Bredd: 60 cm
- Djup: 75 cm
- Höjd med nedfällda lock: Cirka 112 cm
- Höjd med uppfällda lock: Cirka 132 cm
- Om kärlen ställs bredvid varandra krävs ett mellanrum på minst 6 cm
- Volym standardkärl: 240 liter
- Färg: Dagens grå. Namnet syftar på att kärlen tillverkas av återvunnen plast. Den grå färgen kommer därför att variera något mellan olika kärl.
- Antal kärl som ska ställas ut: 120 000
Läs mer: Göteborgs Stad: Hemsortering