2024-05-30 | 4 min läsning

Hemtjänsten möter göteborgarna på West pride

Enhetschefen Cornelia Eriksson, kvalitetsutvecklaren Anna Davani och undersköterskan Filip Pankoviski på förra årets West Pride. Foto: Åsa Wall
2024-05-30 | 4 min läsning
Hemtjänsten möter göteborgarna på West pride
”Åldras med pride” är hemtjänstens budskap när West Pride återigen fyller Göteborgs gator 10-16 juni.

Äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen finns med som arbetsgivare och omsorgsgivare i Göteborg Stads tält i Pride park och med flera andra aktiviteter. Årets budskap ”Åldras med pride” syns på t-shirts på medarbetarna i tältet och på tygkassar. I år kommer göteborgarna att möta tre undersköterskor från olika stadsområden och en verksamhetschef.

Temat hämtat från Socialstyrelsens rapport

Sexuell läggning är ett ämne som är känsligt för många. I tältet kommer det därför att finnas ett lyckohjul med olika ämnen att prata om. Det ska göra det enklare och roligare att starta ett samtal om vad jämlik vård och omsorg kan innebära. Årets tema rättigheter och bemötande är hämtat ur en rapport från Socialstyrelsen.

– I rapporten fanns många personliga berättelser om hur människor i kontakt med vården och kommunal omsorg på olika sätt har dolt sin sexuella läggning. Flera beskriver att det är svårt att förklara och kompetensen i vården är så låg. En del har till och med plockat bort foton av sin partner hemma, berättar AnnaMagnolia Hagström, kvalitetsutvecklare i hemtjänsten.

Personalens bemötande och kompetens är avgörande för hur öppna de äldre vill vara med sin sexuella läggning och könsidentitet.

– Vi kommer till deras hem. Människor ska inte känna att de måste begränsa sig utan känna sig trygga i hur de blir bemötta, fyller Petra Invers Frisell i. Vårt deltagande i West Pride ger även spin-off effekter i verksamheterna och vi ser växande engagemang i hbtqi-frågor bland våra medarbetare i hemtjänsten på alla nivåer.

I år har avdelning hemtjänst samarbetat med enheten för systematisk kvalitetsutveckling i att ta fram konceptet och planera kring deltagande i Pride park.

En hemtjänst för alla

Förra årets besökare berättade att det bland annat var viktigt för dem att bemötas med respekt, att personalen hade kompetens inom hbtqi och använde rätt pronomen.

– En stor fråga var att faktiskt få känna sig accepterad, vi människor är olika och vi kräver olika bemötanden för att det ska fungera, säger undersköterskan Filip Pankovski.

Äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen vill bidra till ett mer öppet och tillåtande förhållningssätt kring hbtqi-frågor i Göteborgs Stad. Hemtjänsten strävar efter en inkluderande och öppen verksamhet med jämlik omsorg. Att möta besökarna på West Pride är ett sätt att uppnå detta.

– Förra årets besökare blev glada och tyckte att det ökade tryggheten för framtiden att Göteborgs Stad fanns på plats, brinner för dessa frågor och vill arbeta för dem. “En hemtjänst för alla” var viktigt att lyfta och det skapade många intressanta samtal med göteborgarna, berättar undersköterskan Filip Pankovski som fanns på plats.

Aktiviteter under West pride

Åldras med pride:

Kom och dela dina idéer och erfarenheter för en inkluderande hemtjänst. Snurra, prata och vinn!

Tid: Torsdag 13 juni kl. 17.00 – kl. 19.00

Plats: Pride park i Göteborg Stads tält på Kungstorget

West pride program

Film och föreläsning:

Filmen Regnbågens sång kommer visas sen kommer föreläsare Agneta Wirén från HBT-seniorerna att föreläsa. Seroj Ghazarian, utvecklingsledare inom mångfald och mänskliga rättigheter kommer vara moderator.

Tid: Tisdag 11 juni kl. 11.00 – 13.00

Plats: Dagverksamhet Brunnsbo, Brunnsbotorget 2, 422 42 Hisings Backa
Dagverksamhet Brunnsbo/Aktiv har inriktning för personer med kognitiv svikt samt en social inriktning.

‍West prides program

Vi dansar regnbågens alla färger:

Ta på dig en av regnbågens färger och kom och dansa själv i grupp ute i det fria. Rave +65 med inspiration från SVTs Hotell romantik I. Arrangeras av avdelningen hälsofrämjande och förebyggande i sydväst tillsammans med Elin Hermansson; danskonstnär, koreograf och danspedagog.

Tid: Tisdag 11 juni kl. 13.00 – 14.00
Plats: Trädgårdsföreningen

Tid: Onsdag 12 juni kl. 13.00 – 14.00
Plats: Positivparken, Västra Frölunda

West Prides program

Pride i litteraturen:

Vi uppmärksammar West Pride tillsammans med Majornas bibliotek som ger litteraturtips på temat hbtqi+.

Tid: Onsdag 12 juni kl. 13.30 – 14.30
Plats: Mötesplats Mariaträffen, Älvsborgsplan 1A

Göteborgs Stads kalendarium

Mingla med hälsofrämjande och förebyggande:

Kom och mingla med personal från avdelningen hälsofrämjande och förebyggande i centrum. I Göteborg finns många olika möjligheter till umgänge och rörelse. Det finns bland annat mötesplatser, dagverksamheter, hälsorådgivning, seniorläger och många andra aktiviteter som stimulerar både hjärta och hjärna.

Tid: Fredag 14 juni klockan 12 – 13

Plats: Pride park i Göteborg Stads tält på KungstorgetPrenumerera så du inte missar något nytt!