Henrik Tengby knackar dörr för ökad sortering
– Själv har jag sorterat matavfall i många år. Jag tycker att det är kul att träffa folk och dessutom få motion, säger den före detta journalisten Henrik Tengby, numera miljöinformatör för Kretslopp och vatten.
Ny lag från årsskiftet
1 januari 2024 införs en ny lag om obligatorisk matavfallssortering i Sverige och EU. Det innebär att de som bor i lägenhet och som fortfarande inte har matavfallssortering kommer att få det.
För att öka utsorteringen och informera om den nya lagen samarbetar Kretslopp och vatten med fastighetsägare för att informera lägenhetsboende. Två kvällar i veckan knackar miljöinformatörer dörr i olika områden runt och i stan.
– Man får en otrolig inblick i stadens demografi i det här jobbet, berättar Henrik Tengby när vi ses i källaren hos en fastighetsägare på Komettorget i Bergsjön.
Här förbereder informatörerna materialet de ska ha med sig under kvällens dörrknackning. Det är Anton Müller, ansvarig för miljöinformatörerna, och två unga studenter.
Potatisskal och äppelskruttar blir biogödsel
– Jag såg platsannonsen för drygt ett år sedan, skrev och frågade om de ville ha en gubbe utan krämpor. Min baktanke var att få motion under vinterhalvåret, träffa folk och komma ut, säger Henrik Tengby.
I dag består en tredjedel av göteborgarnas soppåsar av potatisskal, äppelskruttar och annat matavfall. Det är matavfall som förbränns i stället för att bli biogas och biogödsel. Det sistnämnda minskar behovet av importerad mineralgödsel som, vid brytning och transport, släpper ut mycket växthusgaser. Biogas från matavfall minskar koldioxidutsläpp och skadliga luftpartiklar med 80-95 procent jämfört med bensin.
– Mina barn och mina barnbarn vet precis hur man ska göra med sitt avfall. De är på mig om jag gör fel, skrattar Henrik Tengby och knackar på en dörr med matavfallshållaren under armen.
Har knackat på tusentals dörrar
Kvinnan som öppnar lyssnar intresserat och har flera frågor om vad man får lägga i den bruna påsen.
– Går det bra med kattmat?
– Ja, men inte kattsand, svarar Henrik Tengby.
Miljöinformatörerna har under de senaste två åren som de arbetat bara blivit negativt bemötta två gånger. Och då har de knackat på tusentals dörrar runt om i Göteborg.
– De flesta är underbara. Vissa, särskilt äldre damer, vill bjuda på kakor och godis och under ramadan ville många att vi skulle komma in och äta, berättar Henrik Tengby.
Är det någon som blir omvänd av er dörrknackning, någon som börjar sortera ut matavfallet?
– Det är svårt att säga, men de är i alla fall positiva, säger Henrik Tengby innan han och Anton Müller hastar vidare till nästa våning.