Highland cattle-kor får sommarjobb på Välen
– I Välen finns många djur och växter som är beroende av att marken betas för att de ska må bra. Det är jätteroligt att Highland cattle-korna kommer tillbaka för sommarbete. De är väldigt omtyckta av besökarna och det är många som saknat dem, säger John Ringström, naturförvaltare på stadsmiljöförvaltningen.

John Ringström är naturförvaltare på stadsmiljöförvaltningen.
Välens naturreservat
- Välens naturreservat bildades 2013 och ligger i Tynnered i sydvästra Göteborg
- Reservatet skyddar värdefull natur och sällsynta arter för framtiden
- Stadsmiljöförvaltningen förvaltar området genom en särskild skötselplan

Aurorafjäril. Foto: Göteborgs Stad
Viktig boplats för pollinerare
Välens naturreservat består av 68 hektar strandängar och ängsmarker. Området har en hög biologisk mångfald och markerna är en viktig boplats för pollinerare som fjärilar och bin. På strandängarna finns ett rikt fågelliv med bland annat tofsvipa, enkelbeckasin och rödbena.

Strandängarna i Välen har ett rikt fågelliv, som här rödbena. Foto: Göteborgs Stad
– I Välen finns också flera rödlistade och sällsynta arter, bland annat den vackra växten stallört som trivs i just fuktiga betesmarker. Även solitärbiet guldsandbi bor och verkar i området, berättar John Ringström.
Korna betar fram till september
Fram till förra året betade Highland cattle-korna i reservatet året om, men enligt John Ringström var det varken ekonomiskt eller ekologiskt hållbart.
– Betesdjur måste ha daglig tillsyn och det är väldigt kostsamt. För att korna ska kunna beta hela året måste man också tillföra mat som ger näring till marken, vilket många växter är känsliga för, säger han.

Stallört trivs i fuktiga betesmarker. Foto: Göteborgs Stad
I år kommer Highland cattle-korna att beta på nio hektar av Välens strandängar mellan maj och september. Resten av tiden är de på vinterbete i Slöinge.
– Det känns väldigt bra att vi har fått till den här lösningen med djurhållaren. Det gör ju att vi kan värna både om naturen och invånarnas intressen samtidigt, säger John Ringström.

Foto: Göteborgs Stad