2024-02-26 | 4 min läsning

Hisingen jobbar hårt för att lyfta familjehemsvården

Foto: Lo Birgersson
2024-02-26 | 4 min läsning
Bristen på familjehem är ett nationellt problem och Göteborg är inget undantag. Socialförvaltningen Hisingen arbetar sedan i höstas med en rejäl genomlysning av hela familjehemsvården för att bli bättre på att ta hand om några av samhällets mest utsatta.

Långa väntetider för barnen, svårigheter att matcha barn med rätt familj och ökade kostnader för inköp av externa aktörer – bristen på familjehem får många negativa följder.

– Lagstiftningen säger att det bör ta två till sex månader att hitta ett familjehem till barn som behöver ett sådant. Många gånger klarar vi det, men vi har ärenden där det tar betydligt längre tid än så, säger Jessica Johansson som är resurschef inom socialförvaltningen Hisingen.

Risken för uppbrott ökar

I väntan på ett familjehem får barnet i stället bo tillfälligt i jourhem, på ett HVB-hem eller kvar hemma med stödinsatser. När det finns för få familjehem att tillgå är risken också större att matchningen inte blir helt rätt mellan barnet och familjehemmet.

Jessica Johansson, resurschef inom socialförvaltningen Hisingen.

– Då ökar risken för uppbrott vilket innebär byte av hemmiljö och kanske även skola, säger Jessica Johansson.

Hon rekryterades hösten 2023 för att som huvudansvarig, tillsammans med berörda enhetschefer, göra en ordentlig genomlysning av familjehemsvården i stadsområdet. Christina Alvelin är förvaltningsdirektör och det är hon som gett uppdraget som säger att förvaltningen ska skapa en mer sammanhållen process. Allt från utredningen till den dagen barnet är tillräckligt gammalt, eller inte längre är i behov av ett familjehem, måste fungera.

– Hela förvaltningsledningen är dedikerad detta. Vi har också väldigt engagerade medarbetare i alla delar men som vi ser inte haft förutsättningarna att hålla samman processen. Nu när vi satt ljus på processen har det uppkommit avvikelser och vi ser att vi inte alltid följer processen och lagstiftningen. Vi ser positivt på att det kommer fram och att vi får ett underlag, säger hon.

Flera Lex Sarah-anmälningar har gjorts och vissa brister är så allvarliga att IVO, Inspektionen för vård och omsorg, också uppmärksammas.

– Vi kommer att fortsätta med ett fokuserat arbete kring åtgärder och förbättringar.

Christina Alvelin.

Christina Alvelin lyfter fram att ekonomiska resurser har omfördelats och att nämnden har gett bättre förutsättningar att klara av ett sammanlänkat arbete. Personalen har utökats med bland annat fler familjehemssekreterare, socialsekreterare och barnsekreterare. Förvaltningen har samtidigt fokuserat på att förbättra och öka det interna samarbetet.

Behov av större mångfald

 I dagsläget skulle ytterligare ett 30-tal familjehem behövas, bara i socialförvaltningen Hisingen. Ett behov finns även av familjer som kan ta emot fler än ett barn. Ibland behöver större syskonskaror på fem–sex barn placeras.

– I de bästa av världar skulle syskon hamna i familjer som är släkt med varandra, eller nära vänner, för att få naturlig tillgång till varandra, säger Jessica Johansson.

Det finns också ett behov av en mångfald bland familjehemmen när det gäller religion, etnicitet och kulturer för att lyckas med matchningarna.

– För minoritetsgrupperna är det särskilt viktigt att man får tillgång till sitt ursprung och kan ha kvar sitt språk. Överhuvudtaget behöver bilden av vem som kan vara familjehem breddas. Det behöver inte vara en traditionell svensk familj, utan det viktigaste är att det är ansvarstagande vuxna som är beredda att ta emot ett barn, säger Christina Alvelin.

Rekrytering på nya sätt

Varför bristen på familjehem finns har flera förklaringar tror Jessica Johansson och Christina Alvelin. En är att samhället i stort ser annorlunda ut och att familjer inte känner att de kan ta ett sådant stort åtagande som det faktiskt innebär att vara familjehem. Dessutom är det dyrt att bo och många har inga extra rum stående.

I det stora uppdraget att genomlysa familjehemsvården är rekryteringen en väldigt viktig del. Därför testar förvaltningen nu både gamla och nya sätt att nå ut. Förutom kampanjer med till exempel affischer på stan vill förvaltningen nå nya arenor.

– Vi ska dels kontakta tidigare familjehem men även idrottsföreningar och företag. Vi vet att det inom idrotten finns personer med ett stort samhällsintresse och engagemang för barn. Och genom att träffa företag kan vi nå ut till fler som kanske inte läser vissa tidningar eller tar del av de arenor vi finns på, säger Jessica Johansson.

Den som har frågor och funderingar kring familjehem är hjärtligt välkommen att höra av sig till socialförvaltning Hisingen socialhisingen@socialhisingen.goteborg.se och Familjehem Göteborgs Stad familjehem@goteborg.se

Läs mer om hur du bli familjehem: Göteborgs Stad – Familjehem



Prenumerera så du inte missar något nytt!