2024-05-30 | 5 min läsning

Hjalmar Wallin är Årets spets-elev

Årets spets-elev Hjalmar Wallin med sin lärare Viktoria Lessner. Foto: Gunilla Ohlsson Ottosson
2024-05-30 | 5 min läsning
Hjalmar Wallin är Årets spets-elev
Hjalmar Wallin, som snart tar studenten från spetsutbildningen inom bild och form på Schillerska gymnasiet, får utmärkelsen Årets spets-elev 2024.

– Det är bara jättekul! Jag är i en blandning av chock och eufori. Att det blev jag. Både att jag blev nominerad av skolan och sen utvald av Spetsföreningens jury, säger Hjalmar.

Årets spets-elev är en nationell utmärkelse med ett stipendium på 10 000 kronor.

– Det var inte svårt att nominera Hjalmar eftersom kriterierna stämde så bra in på honom, berättar Viktoria Lessner som är lärare på spetsutbildningen.

– Han har utvecklats väldigt mycket på sina tre år här och har ändå följt sitt spår – kläddesign – hela vägen. Han har en personlig stil och ett eget uttryck, samt klarar av att röra sig mellan många olika tekniker och alltid på en hög nivå. Dessutom har han varit en god ambassadör för utbildningen och inspirerar andra elever att satsa på det kreativa spåret, fortsätter Viktoria Lessner.

”Får med sig en bred konstnärlig kunskap”

Schillerska gymnasiets spetsutbildning i bild och form är en bred konstnärlig utbildning. Eleverna läser bland annat färglära, keramik, foto, film, digitalt skapande, grafik, måleri, animation och illustration.

De läser 200 poäng mer inom Bild och form än övriga elever på Estetiska programmet och de samarbetar med HDK-Valand – Högskolan för konst och design, Tillskärarakademin, Chalmers och Röhsska muséet.

Några av verken på elevernas utställning Vindfast på Galleri KC Väst. Foto: Gunilla Ohlsson Ottosson

– De får med sig en bred konstnärlig kunskap som de sen kan använda på arbetsmarknaden eller för att ta sig vidare till högskolan. På den här utbildningen arbetar vi utifrån devisen att en bred utbildning öppnar fler dörrar och gör dig till en bättre fotograf, bildkonstnär, designer, inredningsarkitekt, illustratör eller vad du nu vill bli, berättar Viktoria.

– För att klara sig på den konstnärliga arbetsmarknaden eller komma in på högskolan direkt efter gymnasiet, kan man inte vara för smal och specialiserad redan när man är så ung, fortsätter hon.

”Jag ville få rubbet nu”

– Precis så tänkte jag. Först var jag helt inne på att söka bara modedesign men sen tänkte jag att jag ville ha en bred riktigt bred bas inom konstnärliga ämnen. Jag ville få rubbet nu för kläddesign kan jag hålla på med senare, säger Hjalmar.

För att bli antagen till en spetsutbildning gör man antagningsprov och skickar in sina verk. Det var första gången Hjalmar målade ett porträtt.

– Eller flera porträtt för jag var tvungen att öva mycket för att få till något att skicka in, skrattar han.

Hjalmar hade varken målat eller arbetat med skulptur innan han började på Bild och form.

– Det kan vara jobbigt att bara sättas framför något, typ ”Nu ska ni skulptera ett ansikte”. Jag hade aldrig rört lera tidigare, men det var bara att sätta igång och varje tisdagsmorgon i åk 1 var det tre timmar skulptur.

Läser sitt specialämne i snabbare takt

Med en sådan bredd bland konstnärsämnena kan alla elever hitta sin grej, men också utnyttja kunskaper från ett ämne till ett annat.

– Formkänslan vi lär oss i skulpturen kan vi använda i måleri, och kompositionen från fotokursen kan användas i grafiken, exemplifierar Hjalmar.

En spetsutbildning är en möjlighet att få läsa sitt specialämne i en snabbare takt och på en högre nivå. Ofta ingår högskolekurser eller samarbeten med högskolan. Det finns spetsutbildningar både inom estetiska och andra ämnen.

– Det är väldigt roligt att gå här, säger Hjalmar. Att omges av människor som är så fruktansvärt duktiga. Det triggar mig att vilja göra mer och försöka prestera på topp, och det är då man rör sig framåt.

Några av verken på elevernas utställning Vindfast på Galleri KC Väst. Foto: Gunilla Ohlsson Ottosson

”Våra elever är på en skyhög nivå”

Spetselevernas examensutställning Vindfast visas på Galleri KC Väst mellan den 29 maj och 11 juni.

– Vi är en brokig skara med stor bredd och vi har valt ut våra bästa och snyggaste arbeten så där finns mycket att se, berättar Hjalmar. Många av konstnärerna kommer det att pratas om i framtiden för de är för bra bara för att försvinna.

Kolteckning av Hedda Jensen. Foto: Gunilla Ohlsson Ottosson

– Våra elever är på en skyhög nivå, säger Viktoria. Som ungdom hoppas jag att man blir inspirerad av elevernas arbeten och vad man faktiskt kan göra. Att konstverken väcker tankar, pratas om och att man ser elevernas engagemang.

Precis som motiveringen säger så har Hjalmar hållit sig till sitt spår hela tiden. Han sökte in till skolan med kläddesign. Hans gymnasiearbete bestod av en egen klädkollektion där han designade, sydde upp plaggen, skaffade modeller, fotade dem och samlade ihop allt i sin portfolio. Till hösten hoppas han komma in på Tillskärarakademin. Men innan dess är det student och sommarlov.

Vad ska du göra med stipendiepengarna?

– Oj, svårt att veta! Men en hel del kommer jag nog att använda för att kunna fortsätta skapa. Att gå och handla i en tygaffär utan att behöva må dåligt av priset, säger han och skrattar. Och så leva lite och ha kul!

Spetsutbildningar

På en spetsutbildning i gymnasieskolan får du möjlighet att fördjupa dig extra mycket inom ett eller flera ämnen och läsa högskolekurser. Utbildningarna är riksrekryterande. Det innebär att alla elever i hela landet kan söka till dem. På Göteborgs Stads gymnasieskolor finns det fyra olika spetsutbildningar:

Bild och form på Schillerska gymnasiet

Engelska på The International High School

Matematik på Hvitfeldtska gymnasiet

Musik på Hvitfeldtska gymnasiet

SpetsutbildningarPrenumerera så du inte missar något nytt!