Statistiska centralbyrån har skrivit ner sina prognoser över barnafödande och migration till Sverige. “Den långsiktiga trenden är tydlig, vi behöver ställa in oss på en lägre befolkningstillväxt framöver”, säger Henrik Söderholm, analytiker på stadsledningskontoret. Foto: Lo Birgersson

2024-09-13 | 3 min läsning
Hög utvandring ger rekordlåg folkökning
Under årets första sju månader har Göteborg haft den lägsta befolkningstillväxten under hela 2000-talet. De låga siffrorna beror till stor del på en ökad utvandring.

Fram till den sista juli i år ökade Göteborgs befolkning med 664 personer, vilket är en rekordlåg siffra. Under samma period förra året ökade befolkningen med hela 4 500 personer.

Orsakerna till den låga befolkningstillväxten är flera, men beror i stor utsträckning på att antalet personer som har utvandrat, det vill säga har flyttat till ett annat land, har ökat kraftigt. 5 400 personer utvandrade under den första delen av året. Det är dubbelt så många jämfört med hur det har sett ut de senaste åren.

Under årets första sju månader har Göteborgs befolkningstillväxt varit rekordlåg. Det beror till stor del på att många har utvandrat.

– En stor del av den här ökningen kan förklaras med att Skatteverket har skrivit av 1 200 personer som tidigare varit folkbokförda i Göteborg, men som inte bedöms bo kvar i Sverige längre. Så i praktiken har utvandringen varit lite lägre än vad statistiken visar, säger Henrik Söderholm, analytiker på stadsledningskontoret.

Henrik Söderholm, analytiker på stadsledningskontoret. Foto: Privat

Lågkonjunkturen kan ha påverkat utvandringen

Men även om man räknar bort Skatteverkets avskrivningar är utvandringen högre än vanligt. Vad det beror på menar Henrik Söderholm är svårt att slå fast.

– Sannolikt är det kopplat till nedgången i konjunkturen och att arbetskraftinvandringen flyttar tillbaka till sina hemländer. Det finns mycket osäkerhet här, men det är en viktig fråga som vi kommer fortsätta följa noga, säger han.

Färre nyfödda men fler äldre

Den långsiktiga trenden med att få barn föds fortsätter, både i Göteborg och i resten av landet, och ser inte ut att vända uppåt. Även här är det svårt att göra några säkra prognoser framåt.

– Man vet egentligen inte riktigt vart barnafödandet kommer ta vägen. Inte ens forskarna vet det. Men mycket tyder på att vi får räkna med färre barn och unga i framtiden, säger Henrik Söderholm.

Utvecklingen av antalet äldre är däremot säkrare. Framöver kommer vi få en mycket större grupp äldre personer i samhället.

– De äldre är lättare att göra prognoser på. Det är de stora grupperna födda på 1940- och 1960-talen som ligger bakom ökningen av pensionärer de kommande åren, säger Henrik Söderholm

De stora grupperna födda på 1940- och 1960-talen ligger bakom ökningen av pensionärer de kommande åren. Foto: Lo Birgersson

Globala händelser påverkar befolkningen

 Det senaste decenniet har inneburit stora globala händelser som har varit svåra att förutse och som också har påverkat befolkningen. Även lågkonjunktur, höga inflation och höga räntor påverkar människors flyttmönster.

– En förändrad omvärld leder till att prognoserna förändras. Före sommaren sänkte till exempel Statistiska centralbyrån sina prognoser över barnafödandet och migrationen till Sverige. Den långsiktiga trenden är tydlig, vi behöver ställa in oss på en lägre befolkningstillväxt framöver, säger Henrik Söderholm.

Hoppas på upphämtning under hösten

För Göteborgs del brukar befolkningen öka som allra mest under augusti och september, då många unga vuxna flyttar hit för att studera eller börja arbeta. Drygt 1 000 ukrainare förväntas också folkbokföra sig i Göteborg under hösten. Det är personer som via massflyktsdirektivet har haft uppehållstillstånd med tillfälligt skydd och som nu har möjlighet att folkbokföra sig i Sverige.

– De kommande månaderna kommer med andra ord att vara viktiga för totalen i slutet av året och kan förhoppningsvis väga upp den hittills låga tillväxten, säger Henrik Söderholm.



Prenumerera så du inte missar något nytt!