– Med hjälp av böcker skapar vi samtal om normer och värderingar och ditt barn får lättare att sätta sig in i olika perspektiv och får ett rikt ordförråd, säger skolbibliotekarie Hanna Thölin. Foto: Hanna Dewrang

2024-08-13 | 2 min läsning

Högläsning ger bra grund för ditt barns lärande

”Läsning kan öppna dörrar till nya världar och insikter. Genom att läsa böcker kan vi utvecklas som människor, inspireras och förstå andra bättre”. Det säger Hanna Thölin, skolbibliotekarie på Frejaskolan. 

Hanna Thölin arbetar på Frejaskolans skolbibliotek. Biblioteket är en del av skolans arbete arbetar nära skolan för att stärka elevernas ordförråd och hjälpa dem att ta till sig information och har man bygger kunskap.

”Ordförrådet är nyckeln”

Redan i förskoleklass får eleverna en tidig introduktion till skolbiblioteket. De får lära sig att hitta i biblioteket, hur det går till när de vill låna böcker och de får lyssna på högläsning och bearbeta text genom olika böcker. Skolan börjar också att titta på de söker fakta i olika källor, redan i de lägre åldrarna.

– Ordförrådet är nyckeln till allt eleverna lär sig. Ett stort ordförråd underlättar förståelsen i alla ämnen.

Låna och läs böcker – ofta och mycket

– Läs, läs, läs – det är nyckeln till god språkutveckling. Läs på ditt modersmål om du inte är trygg med svenskan. Att behärska sitt modersmål ger en synergieffekt för att lära sig svenska. Att samtala kring texter är viktigt för språkutvecklingen, oavsett vilket språk, säger Hanna Thölin.

En vuxen person behöver ha cirka 50 – 70 000 ord i sitt ordförråd för att kunna klara av sitt vardagliga liv. Ordförrådet byggs till största de upp av att läsa eller lyssna på texter av olika slag.

– Genom att vara en läsande förebild för ditt barn skapar du en bra grund för nyfikenhet kring läsning och böcker. Bilderböcker är suveräna att läsa tillsamman då bilderna ger bildstöd för att förstå texten och bygga ordförråd. Här finns både text och bild att samtala kring.

Därför är det så bra med högläsning

  • En mysig stund. Det är roligt och mysigt att läsa högt för barn. Det ger både barn och vuxna en paus från alla livliga aktiviteter och måsten.
  • Utvecklar barnens medkänsla, fantasi, inlevelse och förståelse för sin omvärld. Läsningen ger oss möjlighet att prata om känslor och om hur vi beter oss mot varandra. Läsningen ökar vi möjligheterna att kunna göra sig förstådd, ha empati och kunna sätta sig in i olika perspektiv. Det ger möjlighet till reflektion, att förstå sig själv och andra.
  • Bättre förutsättningar att klara av skolan. Att bli läst för har betydelse för barns läsprovsresultat, enligt Skolverkets rapport. Ett rikt ordförråd ökar möjligheterna att ta del av samhället, kunna kommunicera och läsa själva.

Läs mer:



Prenumerera så du inte missar något nytt!