2008-02-22 | 3 min läsning

Högsbo bäst i klassen på kultur för skolbarn

Skolbarnen i Högsbo fick gå på flest museilektioner förra året. Bara tre stadsdelar, Backa, Örgryte och Lärjedalen, misslyckades med att uppfylla kommunens mål om minst ett museibesök per klass under 2007. Det är en förbättring mot året innan då sju stadsdelar inte nådde målet.

– Vi har gjort särskilda satsningar i de stadsdelar där siffrorna har varit låga och det har gett resultat, säger Ann Hatteböl, avdelningschef för fri konst och kultur på kulturförvaltningen.

Uppsökande verksamhet

Bergsjön och Styrsö har legat lågt i flera år, men deras siffror har förbättrats avsevärt efter att kulturförvaltningen diskuterade möjligheten med representanter för stadsdelen att ha museipedagogisk verksamhet ute i stadsdelen istället för att klasserna tar sig in till stan.

– Vi har nu sökt medel från Statens kulturråd för att kunna vidga museibegreppet och arbeta mer på det här uppsökande sättet. Ofta finns det saker i närmiljön man kan fokusera på och göra till en museilektion, säger hon.

Bäst på att utnyttja möjligheten till museilektioner var man i Högsbo där man gick i snitt på två stycken förra året.

I topp även på teaterbesök

Högsbo ligger i topp även när man tittar på antalet teaterbesök. Där toppar man på nästan tre besök per klass. Under fjolåret gjordes det över 90.000 teaterbesök, vilket i snitt blir lite drygt ett per barn/ungdom i målgruppen som sträcker sig från tre år och upp till gymansieålder. Sämst på att utnyttja teatrarna var man på gymnasiet i Göteborg där bara 40 procent gick på ett besök.

– Antalet platser vi kan erbjuda är starkt kopplat till den ekonomi vi har. Det här speglar också den budget vi har, säger Ann Hatteböl.

Teaterkostnader sköt i höjden

Under fjolåret var både Backa Teater och Folkteatern stängda under en stor del av året, vilket gjorde att många skolor sökte sig till de fria teatergrupperna i stället. De kan inte erbjuda lika billiga biljetter om de inte får ett utjämningsbidrag från staden. Det gjorde att kostnaden för teaterbesöken sköt i höjden och i stället för budgeterade 2,5 miljoner kronor kostade besöken drygt 1,1 miljoner kronor mer.

– Det ser jag som ett uttryck för att skolorna försöker leva upp till målsättningen staden har om minst ett besök per klass. Det finns reserverade medel i kulturnämndens budget till teaterkostnader om budgeten inte håller, säger Ann Hatteböl.

677C.jpg

Foto: Jan Dahlqvist



Prenumerera så du inte missar något nytt!