Hon ska bidra med ny konst till Götaplatsen
Förslaget bygger på att utforska platsens historia och samla in berättelser, men exakt vad slutresultatet blir återstår att se.

Konstnären Kerstin Bergendal (född 1957) växte upp i Göteborg, men bor sedan länge i Köpenhamn. Foto: CU von Platen
– Det blir nog lite klurigt att arbeta med en plats som alla tror att de redan vet allt om, men det är en bra anledning att knacka dörr och fråga vad andra vet och minns om Götaplatsen, säger konstnären Kerstin Bergendal.
Göteborgs Stad ska rusta upp Avenyn, och som en del av projektet har tre konstnärer bjudits in att lämna idé- och processförslag för ny offentlig konst på Götaplatsen. En sakkunnig jury har nu utsett vinnaren.
Erfaren och erkänd konstnär
Kerstin Bergendal är baserad i Köpenhamn och är konstnär, curator och lektor inom fri konst på HDK-Valand. Hon har varit verksam i nästan 40 år och är internationellt respekterad för sitt arbete med tidsbaserade deltagande interventioner – en form av konst som innebär att vara på en plats en längre tid och samla in berättelser för att starta samtal och påverka samhället.
Kerstin Bergendal är född och uppvuxen i Göteborg. Hon ser sitt förslag ”ROTVÄLTA/föreställning” som en möjlighet att lära sig mer om Götaplatsen och sin hemstad.
Så arbetar konstnären med projektet
Projektet börjar med en insamlingsfas där konstnären söker i arkiv efter bilder, planer, tankar och idéer om Götaplatsen och staden. Hon letar också efter medspelare som kan mer om platsen.
– Jag har inte bott här på 48 år och hoppas att andra vill vara med och bidra. Jag har redan några historiker och forskare som vill hjälpa mig, säger hon.
I februari 2025 planerar Kerstin Bergendal en serie offentliga samtal med 12–15 personer. Dessa samtal blir till ett event i sig, där göteborgare bjuds in på soppa för att lära sig mer om Götaplatsens historia. Samtalen ska filmas och bli en del av underlaget till tolv konstvideor.
Projektets sista steg är att omvandla materialet från de två tidigare stegen till ett bestående konstverk. Vad som faktiskt kommer att tillföras till Götaplatsen är alltså ännu inte klart.
Göteborg konst leder processen
Stadsmiljöförvaltningen har beställt konstverket. Stadens konstenhet, Göteborg konst på kulturförvaltningen, leder projektet.
– Juryn var överens om att ”ROTVÄLTA/föreställning” lyckas fånga en mångfald av röster som visar hur Götaplatsen uppfattas och används i dag. Den sista fasen, när konstnären föreslår en bestående del av konstverket, kommer även gynna framtida generationer av besökare, säger Elena Jarl, processledare för offentlig konst på Göteborg Konst.
Projektet finansieras genom enprocentregeln, som innebär att en procent av byggkostnaden ska avsättas till konst när Göteborgs Stad investerar i nya byggprojekt.
Konstverket ska vara klart i början av 2027, men tidplanen är preliminär.