Tidigare i år bedömde forskare på Stockholm Environment Institute att den planetära gränsen för kemiska substanser har överskridits. Därför är det extra viktigt att miljöfarliga kemikalier inte hälls ut i avloppet eller kommer ut i naturen på annat sätt.
– Farligt avfall-bilen kom till 2006 för att underlätta för göteborgare som har svårt att ta sig till en återvinningscentral, säger Anders Lisle.
Tas omhand på miljöriktigt sätt
Farligt avfall-bilarna kan bara ta emot mindre mängder farligt avfall, sådant som besökarna kan bära till lastbilen. Vitvaror, tv-apparater, impregnerat trä och annat måste lämnas in på en återvinningscentral.
När du lämnar in det som farligt avfall kan det tas omhand på ett miljöriktigt sätt. Kemikalier oskadliggörs genom kontrollerad förbränning och metallen i förpackningar och elektronik återvinns.
Farligt avfall-bilarna börjar köra 5 september och fortsätter hela hösten. Schemat och kartfunktion hittar du på länken nedan
Du kan också registrera dig för sms och få avisering om bilens ankomst till ditt närområde här: goteborg.se/fabilensms
FAKTA | Farligt avfall
Farligt avfall är avfall är en risk för hälsa och miljö. Det kan vara frätande, toxiskt, explosivt, brandfarligt, cancerogent, fosterskadande med mera. Förutom skadliga vätskor som färg, lösningsmedel, olja, tändvätska och andra kemikalier räknas även lampor, batterier, sprayburkar, brandvarnare och elektronik till farligt avfall.