Hugo och Teddy är gymnasiemästare i kök
– När de ropade upp våra namn och sa att vi vunnit var vi helt i extas. Jag fick inte fram ett ord, säger Hugo Persson som går tredje året på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ester Mosessons gymnasium.
Hans lagkompis Teddy fyller i:
– Det var bara vår lärare Andreas som lyckades få fram något och skrek ”Jaaaaa”!
Hur var det att vara med och tävla?
– Det var jättekul, en riktig upplevelse och vi lärde oss mycket, säger Hugo.
– Vi var väldigt nervösa innan, säger Teddy, men när vi väl kom in i köket blev det bra.
– Det var bra gemenskap bland de som tävlade, och vi fick samsas med de andra lagen om ugnar och annat, men alla var väldigt fokuserade på sitt, berättar Hugo.
Vad var roligast, jobbigast och svårast?
– Det roligaste var ju förstås när de ropade upp våra namn och sa att vi vunnit, säger Teddy.
– Det jobbigaste var nog nervositeten innan, pressen och all självkritik man kom på efteråt – att man skulle ha gjort så eller så istället, säger Hugo.
– Det svåraste var nog att hålla tiderna för de olika momenten, säger Teddy. Vi fick tillgång till serveringsluckan 20 minuter innan och då gällde det att inte börja lägga dit för tidigt så det hann kallna eller för sent så att vi inte skulle hinna med allt. Det var 6 förrätter, 6 varmrätter på tallrik, 6 varmrätter som serveringen skulle lägga upp på gästernas fat och likadant med efterrätten – 6 plus 6.
Vad lärde ni er?
– Vi lärde känna våra egna gränser, säger Teddy. Och att tävlingsmatlagning skiljer sig mycket från vanlig matlagning.
– Och att det är väldigt annorlunda från att göra kvaluppgiften till tävlingen, säger Hugo.
När fick ni veta vad ni skulle laga?
– Vi fick veta i förväg att det skulle bli kyckling, så på tåget upp till Stockholm satt vi och spånade mycket på hur vi kunde göra, berättar Teddy.
– På lördagen, dagen innan tävlingen, fick vi se råvarukorgen och då fick vi en timmes tid att planera rätten. Efter det fick inget ändras. Som tur var så var det tacksamma ingredienser att jobba med och vi hade en bra grundplan, berättar Hugo.
Hur firar ni guldet?
– Föräldrarna mötte mig vid tåget med ballonger och konfetti, säger Hugo.
– Det blev ett glas champagne och lite firande när jag kom hem, säger Teddy. Men sen var det ju tillbaka till vardagen och skolan igen och förbereda sig för de nationella proven.

Glädjen över att höja segerpokalen var stor.
Vad har ni för favoriträtter att äta och att laga?
– Oj, det är en så svår fråga, säger Teddy.
Är den svårare att svara på för kockar?
– Ja, för i jobbet är det roligt att arbeta efter säsong och svinnsmart, säger Hugo, men det behöver ju inte betyda att det är ens favoriträtt. Jag gör en riktigt god korv stroganoff som är en bra vardagsfavorit, men gillar att äta asiatiskt som sushi och thai, säger Hugo.
– Jag gillar mustiga grytor, långkok och fisk, säger Teddy. Både att laga och äta.
Med denna seger har Ester Mosessons gymnasium vunnit guld både i kök (2024) och i servering (2021) i Gymnasie-SM.
– Det är så jätteroligt när våra elever är med och tävlar och så klart en bonus när de vinner, säger kökslärare Andreas. Jag hoppas att den här guldmedaljen sporrar många av våra elever att ställa upp nästa år.
Gymnasie-SM
- 13-14 april 2024 på Internationella hotell- och restaurangskolan, Campus Södermalm i Stockholm
- Öppen för årskurs 3 på gymnasieskolans hotell- och turismprogram samt restaurang- och livsvmedelsprogram
- Omfattar tre grenar; hotell, kök och servering.
- Varje skola har möjlighet att bidra med ett lag per gren
- Ett lag består av två elever plus en lagledare/lärare som inte aktivt deltar i tävlingsmomenten
Matlagningstävlingar för ungdomar:
• Kockduellen, åk 8+9
• Årets eko-kock, år 2
• Gymnasie-SM, år 3
• Swedish young chef award, år 3
Läs mer: Ester Mosessons gymnasium