2008-06-13 | 4 min läsning

I höst kan alla femteklassare bli vardagsbrandmän

Till hösten erbjuder räddningstjänsten i Storgöteborg alla elever i årskurs 5 en gedigen brandutbildning. Målet är att på några års sikt nå samma resultat som förebilderna i norska Bergen: ett kraftigt minskat antal skolbränder.

– Redan innan diskoteksbranden i Backa för tio år sedan bedrev vi förebyggande arbete gentemot skolorna, oftast i årskurs sju, men vi har allt mer känt att det är i senaste laget, säger Per-Anders Lindfeldt på räddningstjänsten i Storgöteborg.

– Därför gör vi en rejäl satsning på att träffa och utbilda barnen i årskurs fem istället, fortsätter han.

Stor del av bränderna anlagda

Trenden är glädjande nog vikande men trots allt inträffar fortfarande ett hundratal bränder på skolor runt om i Göteborg varje, så det är stora värden som står på spel.

– Över huvud taget är en stor del av alla bränder som vi rycker ut på anlagda och många av de övriga skulle ha gått att förhindra med klokt, förebyggande arbete, säger Per-Anders Lindfeldt.

Det är därför räddningstjänsten betraktar unga skolelever som sina ambassadörer och medhjälpare.

– Budskapet vi vill förmedla är att ”Ni är våra hjältar! Ni är vardagsbrandmän! Ni får detta att funka! Kolla att ni har brandsäkert hemma! Har ni brandvarnare?”.

God effekt i Norge

Förebilderna finns i norska Bergen, en stad i storlek mellan Malmö och Göteborg, där den lokala räddningstjänstens förebyggande arbete bland unga elever bland annat har fått skolbränderna att i princip upphöra helt.

CA8_2.jpg
Därifrån har räddningstjänsten i Göteborg hämtat inspiration och under våren har man satt ihop ett eget utbildningspaket och internutbildat den egna personalen i bland annat pedagogik.

– Nu finns det gott om personal på alla våra sex stationer som kan ta emot och utbilda eleverna i förebyggande brandarbete. Vi ser en stor poäng i att eleverna får komma till ”sin” lokala station, så att de vet var den ligger och får en känsla för hur långt vi har att åka för att komma hem till dem eller till deras skola och släcka en brand, säger Per-Anders Lindfeldt.

Studiebesök utan jippo

Utbildningen av eleverna ska gå i tre steg. Först skickas filmer och annat instuderingsmaterial till klassen, innan det är dags för ett studiebesök på brandstationen med rollspel och seriösa diskussioner.

– Det är viktigt att studiebesöket inte blir ett jippo som bara går ut på att prova hjälmar och åka brandstång, utan att man betonar allvaret i vårt arbete. Ordet ”konsekvens” är viktigt, att de förstår att luntning eller att tända eld i en container inte är att jämställa med annat bus, säger Per-Anders Lindfeldt.

Efter studiebesöket får eleverna en checklista med frågor om hur säkerheten ser ut på skolan och i hemmet.

Brandstationerna i Gårda, Lundby, Angered, Kortedala, Torslanda och Frölunda kommer nu att erbjuda utbildningen till sammanlagt cirka 225 skolklasser.

– Förhoppningsvis kommer vi att kunna se resultat i form av statistiska förändringar om en två, tre år, men vi kan inte dra hela lasset själva. Det krävs att hela samhället hjälps åt och bildar ett nätverk kring ungdomarna så att vi fångar upp dem när de behöver oss, säger Per-Anders Lindfeldt.

604.jpg

Personalen på Göteborgs brandstationer har lektion i hur man bäst undervisar elever i årskurs 5.



Prenumerera så du inte missar något nytt!