2009-06-09 | 3 min läsning

Ica i Munkebäck har fått samlare för farligt avfall

Efter en framgångsrik introduktion på Coops varuhus i Göteborg är det dags för Samlaren att fånga in farligt avfall även på Ica. De som handlar i Munkebäck kan numera ta med sig uttjänta glödlampor, batterier, sprayburkar och mindre elprylar till Ica Kvantum för återvinning.

Det är nu ett och ett halvt år sedan den första Samlaren dök upp på Coop Konsum på Avenyn, efter lyckat utvecklings-samarbete mellan Kretsloppskontoret, Renova och studenter på Chalmers designingenjörsprogram.

Sedan dess har Kretsloppskontoret sett till att den effektiva uppsamlaren även dykt upp Coops stormarknader i Bäckebol och Sisjön och på Backaplan, och nu är det alltså dags för behållaren med det deskriptiva namnet att ta steget in på Ica Kvantum i Munkebäck.

Till affären istället för bensinmack

Tanken med att placera behållarna i butiker är att ta vara på den insamlingsvana som redan finns där, med aluminiumburkar och plast- och glasflaskor. En tanke som har fungerat väl även i praktiken.

– De fyra första exemplaren av Samlaren tog tillsammans förra året emot fler trasiga glöd- och lågenergilampor än de 16 miljöstationer som finns på bensinmackar runt om i Göteborg, säger Sara Pettersson på Kretsloppskontoret.

Dessutom har Renova ytterligare tre Samlare utplacerade i närområdet, två på Media Markts butiker i Högsbo och Bäckebol, och en på Ica Kvantum i Landvetter.

Sprider sig i Sverige

– Och intresset växer även på andra håll. Vi har sålt fyra exemplar till butiker i Västerås, två till Malmö, sex till Stockholm och i Solna har nio stora arbetsplatser satt upp behållare som en service åt sina anställda, säger Maria Forssén på Renova.

De fyra Samlare som funnits på Coop i Göteborg samlade förra året in totalt nästan 4,5 ton farligt avfall, alltså glöd- och lågenergilampor, batterier, sprayburkar och elektronik. Av elektronikavfallet som kommer in i Samlaren går allt till återvinning, utom kvicksilvret som tas om hand så att det inte kommer någon till skada.

1.300 ton elektronikavfall hamnar fel varje år

Men det som hamnar i de vanliga soporna går inte att återvinna på samma sätt. Plockanalyser som gjorts av göteborgarnas hushållssopor visar att 0,6 procent av avfallet består av just den typen av farligt avfall, som försvårar hanteringen av det vanliga hushållsavfallet.

– Summerar man det innebär det att cirka 1.300 ton elektronikavfall per år hamnar på fel ställe bara i Göteborg. Skalar man upp det nationellt innebär det runt 23 400 ton elavfall som vi skulle kunna ta hand om på ett mycket bättre sätt, säger Maria Forssén.



Prenumerera så du inte missar något nytt!