Starta café- och restaurangdagen lockade över 100 personer förra året. I år hålls den kostnadsfria dagen på tisdag 8 april på Yesbox i Gamlestaden. Foto: Jonas Hellström/BRG

2025-03-27 | 3 min läsning

Inspirationsdag för att starta café eller restaurang

Vill du starta ett café eller en restaurang? 8 april ordnar Business Region Göteborg sin inspirationsdag Starta café- och restaurangdagen på Yesbox i Gamlestaden.

Förra året deltog över 100 personer på Starta café- och restaurangdagen som arrangeras av Business Region Göteborg, BRG. Evenemanget hålls på BRG:s mötesplats för företagande Yesbox i Gamlestaden. Syftet är att bidra med kunskap till framtida café- och restaurangägare, eller de som vill öppna foodtruck, krog, catering eller gatukök.

– Det är en dag där alla som går och omkring och drömmer om att öppna ett café eller en restaurang är välkomna att lyssna och få inspiration, säger Torbjörn Kvarefelt, som är Göteborgs stads företagslots på BRG.

Torbjörn Kvarefelt är Göteborgs stads företagslots på Business Region Göteborg och moderator för Starta café och restaurangdagen tisdag april. Foto: Business Region Göteborg

Sex olika myndigheter och förvaltningar från staden är på plats under dagen för att berätta om sina verksamheter och svara på besökarnas frågor.

Café- och restaurangverksamhet är komplex

– Man ska veta att café eller restaurang är något av det mest komplexa man kan starta. Det krävs väldigt många myndighetskontakter, och man behöver ha många olika tillstånd, säger Torbjörn Kvarefelt.

Starta café- och restaurangdagen

Arrangeras tisdag 8 april på Yesbox i Gamlestan. Business Region Göteborg står bakom evenemanget som är kostnadsfritt.

Myndigheter och aktörer på plats: 

  • Miljöförvaltningen (tillstånd/livsmedel)
  • Stadsbyggnadsförvaltningen
  • Kretslopp och vatten
  • Stadsmiljöförvaltningen
  • Skatteverket
  • Räddningstjänsten
  • Fastighetsägare
  • Almi

Länk: Business Region Göteborg: Läs mer och anmäl dig till årets Starta café- & restaurangdag

Han nämner till exempel bygglov, tillstånd för livsmedelskontroller, avtal med kretslopp och vatten, kontakt med aktörer som räddningstjänsten, ventilationsföretag och Skatteverket.

– Representanter från samtliga berörda myndigheter och andra aktörer är på plats för att beskriva de olika stegen som måste tas och berätta om olika tillstånd som behövs. Under vår inspirationsdag tar vi med besökarna på den här resan, säger Torbjörn Kvarefelt.

Entreprenör berättar om sin resa

En av föreläsarna under dagen är entreprenören Lina Kamal, som var med och lyssnade på BRG:s dag för två år sen. Sedan dess har hon öppnat sitt café i Göteborg och i år är hon med för att berätta om sina erfarenheter från sitt första år som Caféägare.

– Det ska bli väldigt kul att höra om Linas resa, och jag tror att det kan vara inspirerande för de som deltar att höra från någon som gjort samma resa som de själva kanske drömmer om.

Under dagen kan man också mingla och få möjligheter att knyta kontakter med framtida branschkollegor.

– Vårt mål är att göra startprocessen för de med drömmar om café eller restaurang så smidig som möjligt, och genom dessa årliga träffar hoppas vi kunna inspirera och utrusta våra framtida restauratörer med det de behöver för att lyckas, säger Torbjörn Kvarefelt och tipsar också om att BRG kan hjälpa till med gratis rådgivning kring hur man startar egen verksamhet.

– Café och restaurangbranschen har haft det tufft emellanåt, men det är också många som det går bra för. Och vi behöver bra caféer och restauranger i Göteborg för att staden ska behålla sin attraktionskraft.



Prenumerera så du inte missar något nytt!