2004-12-10 | 3 min läsning

Integrationsfrukost gav Munkebäckselever fredspris

Planerat prat, välsmakande mat och nya bekantskaper i form av en integrationsfrukost. För det konceptet belönades Munkebäckgymnasiets klass MG1G på fredagen med Ungdomens Fredspris 2004. Vid en högtidlig ceremoni på Göteborgs konserthus fick ungdomarna ta emot en prischeck på 35.000 kronor ur Göran Johanssons hand.

Idéen med integrationsfrukostar tog form för fem år sedan då eleverna fick i uppgift att arbeta på temat mat. Läraren Birgitta Novén hade satt upp rubriken Integrationsfrukost, sedan var det upp till eleverna att förverkliga idén.

Malin Kristiansson och Khim Falanius gick på Munkebäck då och strax före jul 1999 genomförde de den första Integrationsfrukosten med mycket lyckat resultat. Sedan har det blivit åtskilliga frukostar med olika elevgrupper och tillsammans med andra skolor.

Maten öppnar för samtal

– Att samlas kring mat gör att människor börjar prata. Sedan har vi lagt ned mycket omsorg på planeringen. Vi försökte tänka ut saker som gör att människor börjar prata med varandra på ett öppet sätt. Sen får det gärna vara lite lättsamt också, säger Khim Falanius som rest från Jönköping för att vara på prisutdelningen.

6442.jpg

– Just att det är frukostar vi jobbat med gör att det blir en positiv start på dagen. Det var mycket jobb för att få allt att fungera, så att vi fick vara med och ta emot priset känns som en extra uppskattning, säger Malin Kristensson.

– Kanonkul, tänk att det fortsatt i så många år, säger Khim glädjestrålande.

Ungdomens Fredspris vill stimulera ungdomar att arbeta med hur man förebygger mobbing, hur man kan arbeta mot fördomar och för mångfald och hur man kan arbeta för fred och internationell samverkan.

Skapa möten mellan unga människor

– Munkebäcksgymnasiet har med sitt förslag ”Integrationsfrukost” skapat en modell för hur man kan skapa möten mellan unga människor. Metoden är tydlig och enkel och lätt att sprida till andra skolor. Jesseheims skole har anammat idéen och välkomnar nu de svenska eleverna till en ”gränsöverskridande” frukost.

Under trivsamma och positiva omständigheter ges ungdomarna tillfälle att lära känna människan bakom den yttre fasaden. Integrationsfrukosten är en bra grogrund för tolerans mellan unga människor och fortsatt kontakt vid framtida möten, sa juryn i sin motivering.

Göran Johansson poängterade att Ungdomens Fredspris inte var något som tillkommit som beslut uppifrån politiker eller tjänstemän. Det är skolorna själv som valt fredsfrågorna som samarbetstema för skolor i Göteborgs- och Osloområdet.

– Freden måste alltid återvinnas. Era idéer och diskussioner skapar nätverk och ökar förståelsen mellan människor. Det är viktigt, för vi kan bara förändra världen med kunskap, sa Göran Johansson när han talade till de unga pristagarna.

3A24_3.jpg

Khim Falanius och Malin Kristiansson, två av eleverna från Munkebäcksgymnasiet som belönades för sitt arbete med integrationsfrukostar, samtalar med Göran Johansson.



Prenumerera så du inte missar något nytt!