Romerna firar sin dag sedan 1971, då den första internationella romakongressen hölls den 8 april i London. Dagen kallas inte för nationaldag eftersom romer inte har något eget land, snarare är det så att hela världen är deras hemland.
Utökat program i år
Röhsska firade Romadagen för första gången 2008, bland annat genom att visa smycken av silversmeden Rosa Taikon, som har donerats till museet.
I år har man utökat programmet, bland annat med ett seminarium ”Romer i Europa”. Där medverkar Maria Leissner, demokratiambassadör och ordförande i Delegationen för romska frågor, Keith Palmrot, rektor vid Agnesbergs Folkhögskola och Lennart Rhodin, politiskt sakkunnig vid Integrations- och jämställdhetsdepartementet.
I seminariet medverkar också Brendan Moran och Georgia Papagianni från kommissionären för minoriteter vid Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa (OSSE), flera internationella experter på romska frågor samt två representanter för Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter.
Romers fingeravtryck i installation
Efter kl 17.30 är Röhsska öppet för alla att tillsammans fira Romadagen. Då blir det visningar av kläder med screentryck – romers fingeravtryck, i en installation av Staffan Mossenmark.
I bokhörnan kan man läsa i Katitzi-böckerna, bläddra i en ordbok på romani och prenumerera på romska tidningar. Ungdomar från föreningen Svarta Safirer streetdansar, rappar och Yuobri dansar flamenco.
Man kan också bli spådd av spådamen Singoalla och avsluta kvällen med att lyssna på Svarta Safirer som spelar zigensk musik från Balkan.
Fotnot:
Romadagen är ett samarbete mellan Levande historia i Göteborg, Delegationen för romska frågor, Agnesbergs Folkhögskola, Föreningen Svarta Safirer och Röhsska museet.