2024-02-08 | 2 min läsning

Internationella författare besöker stadsbiblioteket

Carme Rieras bok “Halva själen” kom ut 2003 och har nu översatts till svenska. Foto: F Moreno
2024-02-08 | 2 min läsning
Internationella författare besöker stadsbiblioteket
I vår bjuder statsbiblioteket på flera samtal med hyllade och prisbelönta författare från hela Europa.

2010 startade stadsbiblioteket i Göteborg med konceptet Internationell författarscen. Det är en scen för kvalificerade samtal mellan internationella författare och svenska kulturpersonligheter där det är litteraturen som står i fokus.

En variation av ämnen

Under våren bjuder man på författarskap från hela Europa. Det blir allt från bulgarisk satir till berättelser från skuggan av det spanska inbördeskriget. Vårens program hade premiär den 17 januari och då intog Daria Serenko från Ryssland scenen.

Den spanska författaren Irene Solà pratar den 7 maj om sin andra roman “Jag sjunger och bergen dansa”. Foto: Ignasi Roviro

Daria Serenko är en rysk aktivist och feminist som lever i exil i Georgien. Författaren skrev sin första roman 2022 som utspelar sig på ryska offentliga institutioner där ett kollektiv av hårt hållna och övervakade flickor försöker överleva.

Politiken är temat

Den 14 februari är det dags för vårens andra besök. Då kommer författaren Carme Riera från Spanien som man menar är en av de främsta samtida författarna på det katalanska språket. Hennes bok “Halva själen” som kom ut år 2003 finns nu för första gången på svenska.

– Många av vårens författare har politiska teman gemensamt men skildrat på väldigt olika sätt – med satir, dokumentära scener och lekfull folklore. Extra roligt är att kunna introducera nya författarskap. Samtliga, förutom en, ges faktiskt ut på svenska för första gången, säger Maria Nilsson, bibliotekarie på stadsbiblioteket.

Prisbelönt författare på besök

Utöver besöket av Daria Serenko och Carme Riera kommer fyra andra författare på besök. Den 8 april kommer Georgi Gospodinov från Bulgarien. Han är vinnare av International Booker Prize och kommer att prata om sin roman “Tidstillflykt”.

Längre fram i maj  gör en annan kvinna från Spanien, Irene Solà, entré. Den 7 maj kommer hon att prata om hennes andra roman “Jag sjunger och bergen dansa”. Lite senare, den 16 maj, kommer Maria Kjos Fonn från vårt grannland Norge. Hon är beskriven som en av de starkaste unga litterära rösterna i landet och skriver om människor på livets skuggsida, missbruk och om att hitta sig själv i en värld av bristande omsorg och försummelse.

Sist ut är Cecile Pin som är uppväxt i både Paris och New York. Med sin hyllade debutroman “Vandrade själar” har hon tagit fram ett vittnesmål från den stora vågen av vietnamesiska båtflyktingar efter 1978–1979. Hon intar scenen den 24 maj.



Prenumerera så du inte missar något nytt!