2025-03-26 | 4 min läsning

Invasiv plattmask väntas öka i Sverige

Håll utkik efter den nya invasiva lövplattmasken när du köper växter manar stadsmiljöförvaltningen. Foto: Jonas Roth
2025-03-26 | 4 min läsning
Den invasiva lövplattmasken som först upptäcktes i planteringar i Malmö i mitten av november lever än. Förhoppningen var att masken inte skulle överleva den svenska vintern, men så blev det inte. Med varmare väder förväntas spridningen nu öka i Sverige.

– Det finns inga kända fall av lövplattmask på stadens mark i Göteborg. Risken verkar vara störst i importerat växtmaterial, men det är viktigt att tänka på att även arter vi kallar inhemska kan vara odlade utomlands. Att klimatet blir allt varmare är en orsak till att den här typen av arter kan etablera sig i Sverige. Vi hade hoppats att den inte skulle klara vintern, säger Malin Ellegård, naturförvaltare på stadsmiljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

Äter daggmaskar och försämrar jordkvaliteten

Plattmasken, som kommer från Sydamerika, är ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden då den äter daggmaskar och andra nyttodjur som är avgörande för markens ekosystem. Daggmaskar behövs för att hålla jorden lucker och bryta ner växtmaterial, en process som är nödvändig för ett välfungerande kretslopp i naturen och för ett hållbart jordbruk. Förlusten av dessa viktiga arter kan leda till stora problem i trädgårdar, planteringar och jordbruksmark.

Att tänka på inför växtsäsongen

Fastighetsägare har en viktig roll att förhindra spridningen av lövplattmask och andra invasiva arter.

Tänk på detta på inför växtsäsongen:

  • Om du köpt växter från utlandet, kolla i och under krukor och fat efter plattmaskar
  • Håll även utkik i nyligen planterade rabatter/motsvarande, plattmaskarna är primärt aktiva i mörkret, så använd fick- eller pannlampa
  • Om du hittar en mask, lägg den i en burk, fotografera och rapportera in fyndet!
  • Hittar du masken i rabatten eller trädgården, rapportera in den på invasivaarter.nu eller Artportalen
  • Hittar du masken i en kruka eller på ett fat, kontakta Länsstyrelsen via e-post ias.vastragotaland@lansstyrelsen.se, skicka in bild och uppgifter om var växterna köptes in
  • Hör också av dig till det ställe du köpte in växten och informera dem om att de har plattmaskar i sitt växtmaterial
  • Slutligen: lägg masken i kokhett vatten för att avliva den

Detta gör Göteborgs Stad

Stadsmiljöförvaltningen genomför åtgärder för att förhindra att lövplattmasken sprids i stadens offentliga planteringar. Löpande dialog och erfarenhetsutbyte förs mellan flera förvaltningar och bolag som planterar växter på stadens mark.

– Vi följer länsstyrelsens rekommendationer och har tagit fram rutiner för hur importerat växtmaterial ska hanteras inför vårens planteringar. Vi är redo att uppdatera rutinerna om något förändras i rekommendationerna, säger Malin Ellegård.

Så ska lövmaskens spridning i Sverige förhindas

  • Regeringen beslutade i december, efter förslag från Naturvårdsverket, om nödåtgärder som trädde i kraft den 7 januari.
  • Nödåtgärder innebär i korthet att arten tillfälligt lyder under samma regelverk som arter på EU-förteckningen, med vissa undantag.
  • De förbud som gäller lövplattmasken omfattar att hålla arten, att låta den fortplanta sig och att släppa ut den i naturen. 

Länk: Göteborgs Stads arbete mot invasiva arter

En kontinuerlig dialog förs även med förvaltningens entreprenörer för att minimera risken för att plattmaskar följer med i växtleveranser eller vid plantering. Förvaltningen för inköp och upphandling har initierat en dialog med stadens ramavtalsleverantörer av växter för att få kännedom dessa arbetar med att förhindra att lövplattmasken följer med i växtleveranser till Göteborgs Stads verksamheter.

– Vi har ännu inte haft något bekräftat fall av lövplattmask, men leveranser har försenats eftersom leverantörerna genomför kontroller. Detta ser vi som positivt, då det minskar risken för att lövplattmasken sprids till våra planteringar, säger Malin Ellegård.

Stadsmiljöförvaltningen följer löpande utvecklingen kring lövplattmasken och Länsstyrelsens rekommendationer.

– Tillsammans kan vi begränsa spridningen av lövplattmasken och skydda våra trädgårdar, odlingsmark och offentliga planteringar, säger Malin Ellegård.

Lövplattmasken Obama nungara

  • Är cirka fem till åtta centimeter lång och cirka en halv centimeter bred. Den svenska plattmasken är mycket mindre.
  • Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige.
  • Äggen är en halv centimeter stora och från en början klarröda men mörknar och övergår till mörkbruna efter några dagar.
  • Lövplattmask ett rovdjur som lever på maskar, sniglar, snäckor och andra plattmaskar.
  • Arten är mest aktiv efter skymningen. Lövplattmask sprider sig lokalt genom att krypa ovanpå jorden och hittas ofta under krukor, stenar och liknande material som kommer i kontakt med jord. 
  • Generellt är spridningsrisken låg med barrotade plantor. Det är främst plantor från Europa som verkar innehålla Obama nungara.

Länkar:



Prenumerera så du inte missar något nytt!