2017-09-19 | 2 min läsning

Invigning för stadens stora bostadssatsning

På tisdag förmiddagen togs ett symboliskt första spadtag för jubileumssatsningen BoStad2021. Ett snabbare arbetssätt och tät samverkan mellan Göteborgs Stad och byggbolagen ska ge snabbare processer och fler nya bostäder. Först ut: 290 bostäder på Fyrklöversgatan på Hisingen.

På en parkeringsplats i närheten av Wieselgrensplatsen trängs kommunanställda, folk från byggbranschen och vanliga göteborgare under sina paraplyer medan Stena Bostäder Göteborgs vd Agneta Kores, bostadsminister Peter Eriksson (MP) och kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) presenterar byggprojektet.

Så brakar regnet loss ordentligt samtidigt som förskoleelever från Sockenvägens förskola lägger ett jättepussel med en Göteborgskarta – som en symbol för hur stadens förvaltningar tillsammans med byggbolagen samarbetat inom 2021 för att förtäta staden.

Här ska Stena fastigheter bygga 290 hyresrätter, bostadsrätter och studentlägenheter i det nya kvarteret ”Kvillered” i projektet Fyrklöversgatan, som är det första att börja byggas inom ramen för Bostad 2021. Det övergripande målet är att bygga 7000 bostäder till 2021, utöver ordinarie produktion. Totalt ingår 31 projekt i satsningen.

Parallella processer
För att lyckas med det har staden och samarbetat och tagit fram ett gemensamt arbetssätt. Det innebär bland annat att man arbetar med parallella processer – samtidigt som detaljplanen tas fram jobbar man med saker som bygglov och projektering av bostäder och gatuanläggningar. Det vanliga arbetssättet är annars att allt görs en sak i sänder enligt en bestämd ordning, vilket tar längre tid. Varför gör man då inte alltid som i BoStad2021, kan man undra?

– Det beror på flera saker. Vissa projekt passar kanske inte in i arbetssättet. En annan viktig orsak är att vi genom detta arbetssättet tar större ekonomiska risker och ligger ute med mer pengar om något oväntat händer i planprocessen. Det gäller både oss i Göteborgs Stad och byggbolagen, säger Maria Lejon, som är en av stadens projektledare för BoStad2021.

”Överlag fungerat bra”
I och med att arbetssättet är nytt har man stött på en del oförutsedda problem längs resans gång, säger hon.

– Allt har inte gått på räls – stadsplanering är ofta oförutsägbart. Men vi har haft ett väldigt gemensamt driv och fattat snabba beslut, vilket har underlättats av att vi har en så tydlig deadline. Och hittills har det överlag fungerat bra.

Mot årsskiftet räknar Maria Lejon med att de flesta detaljplanerna inom Bostad 2021 ska bli klara, och under 2018 väntar byggstarter för många av byggprojekten inom satsningen.

Drar lärdomar
Även om BoStad2021 drivs i projektform har man dragit många lärdomar, som också förs över till stadens ordinarie verksamhet.

– Vi utvärderar hela tiden det vi gör för att se vad som är bra och försöka jobba in det i våra ordinarie processer, så att vi för över det bästa. En av de stora utmaningarna med BoStad2021 är att vi behöver arbeta 110 procent i projekten samtidigt som vi skapar ett helt nytt arbetssätt, säger Maria Lejon.



Prenumerera så du inte missar något nytt!