2009-01-26 | 2 min läsning

Jan Eliasson talar under Samling för demokrati

För demokrati och mänskliga rättigheter – mot nazism och politiskt våld. För tionde året i rad genomförs manifestationen "Samling för demokrati" den 27 januari. Förre utrikesministern Jan Eliasson är en av talarna.

27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945.

Länge önskad talare

I Göteborg är det tionde året i rad som en manifestation genomförs.

– Ingen annan stad i Sverige har genomfört så många. Det beror på att vi hela tiden har haft en egen Levande historia-satsning, säger Lennart Engström, projektledare på Levande Historia i Göteborg, som startade 1998 som ett stöd till den nationella kampanjen med samma namn.

Årets manifestation hålls i universitetets aula i Vasaparken. En av talarna är förre utrikesministern och internationellt kände diplomaten Jan Eliasson. Det här läsåret är han gästprofessor vid Göteborgs Universitet.

– Vi har länge önskat Jan Eliasson som talare och i år gick det plötsligt i lås, säger Lennart Engström.

Yngsta överlevarna nu över 80

Till skillnad från tidigare manifestationer saknas det självupplevda vittnesmålet från en person som överlevt nazismens förintelseläger.

– Även de yngsta överlevande är en bra bit över 80 år. Det är svårt att ställa någon på scenen som med kraft orkar berätta, säger Lennart Engström.

Istället kommer stadsmuseets chef Ingrid Lomfors att uppmärksamma en av överlevarna – Thomas Burgenthal – under rubriken Från fånge i Auschwitz till domare i Haag.

Samling för demokrati arrangeras av länsstyrelsen i Västra Götaland och riksdagspartierna i Göteborg i samarbete med Göteborgs Universitet, Göteborgs Stad och Judiska församlingen i Göteborg. Gymnasieelever, invandrar- och kulturorganisationer, religiösa samfund, ungdoms- och idrottsorganisationer med flera är inbjudna till manifestationen.



Prenumerera så du inte missar något nytt!