2024-12-18 | 2 min läsning

Järntorgsbrunnen klar efter restaureringen

Till våren fylls Järntorgets nyrenoverade fontänstaty med vatten igen. Foto: Christina Pettersson
2024-12-18 | 2 min läsning
Järntorgsbrunnen klar efter restaureringen
Sedan i våras har av Järntorgets fontänskulptur De fem världsdelarna, även kallad Järntorgsbrunnen, renoverats. Nu är arbetet klart och i april slås vattnet på igen.

Järntorgets fontänskulptur har varit täckt av en temporär tältduk sedan i våras medan restaureringen har pågått. Bland annat har fontänens bronsskulpturer rengjorts från smuts och avlagringar på plats, samtidigt som den stora järnurnan i mitten har varit på metallkonservering i Marieholm.

Bronsstatyernas gröna patina har bevarats under upprustningen. Foto: Christina Pettersson

— Det har varit väldigt spännande att få följa arbetet och se slutresultatet. Vi i staden är stolta över att vi tar hand om våra statyer, så att även kommande generationer kan ta del av dessa kulturskatter, säger Niclas Bergendahl, projektledare på stadsmiljöförvaltningen.

Sprickor lagade

Även skulpturens granitdelar har varsamt skrubbats och skrapats från smuts och kalkavlagringar. Fontänens båda bassänger har dessutom fått nya tätskikt och en hel del sprickor och gamla fogar har blivit lagade.

Foto: Christina Pettersson

Arbetet med fontänen har utförts av Studio västsvensk konservering hos Västra Götalandsregionen på uppdrag av stadsmiljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

Vattnet slås på till våren

På grund av frostrisken under vintern är vattnet avstängt på alla stadens fontäner, eftersom fruset vatten kan spränga ledningar. Därför fylls den nyrestaurerade fontänen med vatten först i april, 2025.

De fem världsdelarna

  • En fontänskulptur av Tore Strindberg.
  • Avtäcktes på Järntorget 1927.
  • Går även under namnet Järntorgsbrunnen.
  • Kvinnorna runt fontänen representerar de fem kontinenterna som Sverige exporterade järn till från mitten av 1600-talet till sent 1800-tal.
  • Mycket av järnet som lämnade Sverige gick via Göteborgs hamn och Järntorget, där järnet kontrollerades och vägdes på järnvågen.
  • På den stora urnans vägg finns stämplar från trettio svenska järnbruk.
  • Verket återinvigdes nära sin ursprungliga plats år 2000.

Länk: Göteborg konst: De fem världsdelarna


Foto: Christina Pettersson



Prenumerera så du inte missar något nytt!