2024-04-30 | 2 min läsning

Järntorgsbrunnen ska rustas upp

På tisdagen gick startskottet för renoveringen av Järntorgsbrunnen. Foto: Christina Petersson
2024-04-30 | 2 min läsning
Fontänen på Järntorget är näst på tur bland Göteborgs statyer och fontäner att rustas upp. Den stora järnurnan som väger över sju ton ska fraktas till en verkstad i Gamlestan medan resten av skulpturen renoveras på plats.

Konservatorerna från Studio västsvensk konservering ska varsamt skrapa, skrubba och blästra brons och granit. Sprickor ska tätas och båda bassängerna får nya fogar och tätskikt.

Rengöringen kommer inte påverka den gröna patinan och efter rengöringen får bronsdelarna ett lager skyddande vax. Foto: Christina Petersson

Arbetet görs utomhus under en tältduk fram till i höst och vattnet kommer att slås på igen nästa vår.

Det är sannolikt markrörelserna från trafiken kring Järntorget som orsakat sprickor i fontänen och den behöver nu en rejäl översyn. Foto: Christina Petersson

Under de senaste tio åren har flera av Göteborgs mest kända centrala statyer skrubbats upp, som Jonas Alströmer-statyn på Lilla torget, Gustaf Adolfs-statyn, Kopparmärra och Såningskvinnan i Brunnsparken.

Järntorgsbrunnen
  • Fontänskulpturen berättar om Sveriges järnepok och Järntorget som en kontrollstation
  • Kvinnorna runt fontänen representerar de fem kontinenterna som Sverige exporterade järn till från mitten av 1600-talet till sent 1800-tal
  • Mycket av järnet som lämnade Sverige gick via Göteborgs hamn och Järntorget, där järnet kontrollerades och vägdes på järnvågen. På urnans vägg finns stämplar från trettio svenska järnbruk.
  • När De fem världsdelarna invigdes 1927 stod den ungefär där den står idag. När trafiken ökade runt Järntorget flyttades den lite norrut och blev en rondell. En vändslinga för spårvagn gick också runt skulpturen. När kollektivtrafiken lades om i slutet av 1990-talet försvann biltrafiken från stora delar av Järntorget.
  • Verket återinvigdes nära sin ursprungliga plats år 2000

Läs mer: Göteborg konst om De fem världsdelarna



Prenumerera så du inte missar något nytt!