Jättestensskolan har ökat resultaten i matematik tre år i rad
– Just när det gäller matten så har vi sett till att ha behöriga mattelärare och kontinuitet vilket skapar trygghet, säger Anna Wiking, biträdande rektor på Jättestensskolan.
Trygghet i övergången mellan årskurs 3 och 4
Skolan jobbar med att övergången mellan årskurs 3 och 4 ska bli lättare för eleverna och ha kontinuitet. Målet är att eleverna ska träffa så få lärare som möjligt under sin skoldag. Det innebär att två lärare delar på de teoretiska ämnena i en årskurs.
– Oftast är det en lärare som undervisar i matte/NO och en i SO/svenska och skolan har arbetat med detta under en längre tid, vilket har gett positiva resultat under flera år, säger Anna Wiking.
Arbetssättet innebär att förändringen att gå från lågstadiet till mellanstadiet blir lättare för eleverna och säkerställer att varje elev blir mer sedd.
– Vår upplevelse är att arbeta med relationerna med eleverna är en röd tråd i vår verksamhet och en viktig del i att våra elever lyckas. Trygghet och kontinuitet är grundstenarna i att skapa bra förutsättningar för att elever ska växa och utvecklas.
Ökade resultat i ämnet matematik
Undervisningen i matematik har under en längre period varit ett prioriterat område på Jättestensskolan. Man har sett att det är avgörande för eleverna att behärska den grundläggande matematiken. Att undervisningen i matematik har prioriterats har lett till att eleverna i mellanstadiet har ökat sina resultat i matematik tre år i rad.
– Vi har satsat på behöriga matematiklärare på mellanstadiet och vi har även följt upp resultaten gällande studiero. På det sättet har vi skapat förutsättningar för ett tvålärarsystem i de årskurser där vi ser att det finns behov av extra stöd, säger Anna Wiking.
Lärarna har täta avstämningar i form av diagnoser och tester för att se att eleverna utvecklas och följer med i undervisningen. Detta gör att skolan vet när de behöver göra extra insatser. Skolan har två förstelärare med särskild kunskap och kompetens i matematik som har varit en bidragande faktor till utvecklingen av ämnet på skolan. De har arbetat länge och varit mentorer till nya lärare som börjat på skolan.
– Lärarna använder också ett läromedel som sträcker sig från årskurs 4 till 9. Detta ökar ytterligare känslan av kontinuitet och trygghet hos eleverna. Lärarna arbetar systematiskt och undervisningen följer en röd tråd.
Kompetensutveckling inom taluppfattning