Jeanette Darwish visar sin namnbricka hon har satt fast på tröjan. Hon bär den med en omätlig stolthet. Den visar att hon har ett jobb, en tillhörighet. Ja, hon har fått ett liv. Ett värdigt liv.
– Ibland kan jag ha jackan uppknäppt för att namnskylten ska synas. Jag är väldigt stolt över den. Jag växte massor när jag fick den, kände mig accepterad, berättar Jeanette Darwish, peer support på förvaltningen för funktionsstöd.
Jobbet som peer support kan människor med erfarenhet av psykisk ohälsa få. Syftet är att de får användning av sin erfarenhet för att kunna stötta andra i liknande situation. Idag jobbar hon på tre boenden för personer med psykisk ohälsa, där en del har missbruksproblem, andra har autism, schizofreni eller andra diagnoser.
”Det är så gott att komma till jobbet”
Jeanette Darwish har i sin yrkesroll som peer support inte samma roll som andra anställda. Tanken är att hon ska prata, umgås, skapa relationer och som hon kallar det ”vara en likasinnad stöttepelare”, en förebild, som kan visa att det går att ta sig vidare.
– De kallar mig för hoppingivande och säger att jag ger dem framtidstro. Det är så gott att komma till jobbet. Jag känner mig så välkommen här. Det är en bra miljö med roliga hyresgäster. Jag verkligen älskar mitt arbete, säger Jeanette Darwish.
En vanlig dag öppnar hon dörren och säger ”gooomorgon”, för att göra folk glada. Sedan går hon promenader med hyresgästerna, umgås, spelar kort, fia med knuff eller går ut och röker med dem. Pratar om deras mående och dokumenterar det.
“De kallar mig åskledare”
Det är dock inte alltid lätt att aktivera dem. De är inte alltid sugna på det, menar hon. Men en del behöver omsorg, sällskap och någon att prata med. Och det virvlar ofta olika känslor i luften.
– Jag orkar lyssna på ältandet och de behöver prata. De kallar mig även för åskledare. Jag tar det som komplimang, att jag tar udden av deras aggressivitet. Jag är rätt stolt över det, säger hon.
Jeanette Darwish vet hur det kan vara och känner att hon kan vara ett gott stöd.
– Nästan varje dag skapas minnen som är positiva och värda att ta med sig. Jag bearbetar mina minnen tack vare att jag fått hjälpa andra och komma andra nära. Det är en ära.
Det blev en riktig boost för självkänslan
Jeanette Darwish hade aldrig haft ett riktigt jobb innan, vilket gör att det är många detaljer man inte känner till på ett jobb.
– Men jag har haft världens bästa arbetsledare, som har gett mig svar på mina frågor. Jag har alltid kunnat ringa henne. Hon förstår att jag aldrig har arbetat innan. Hon har förklarat så att jag förstår utan att skämmas. Jag är så tacksam för henne.
Det började med att hon fick gå en utbildning på fem veckor i hur det är att jobba som peer support. Där fick hon lära sig om psykisk ohälsa, diagnoser och hur man bemöter människor med psykisk ohälsa.
– Det var obligatoriskt alla dagar. Man testar sina gränser. Det är inta alla som blir peer support efteråt. Från början var jag väldigt trött. Men för min del blev det en riktig boost för självkänslan, säger hon.
Ser ljust på framtiden
Det är stor skillnad på hur hon såg på framtiden då och nu. Då levde hon för dagen.
– Under missbrukstiden fanns inget utrymme att fantisera om det vackra, man hade inte tid med framtiden. Jag knarkade bara för att orka städa och handla. Jag var långt nere psykiskt. Levde med hot, vem vill mig illa? Det är så skönt att slippa det. Nu kan jag somna med altandörren öppen.
Det kunde hon inte förr. Till slut fick hon kraft nog att sluta med missbruket.
– Jag fann gud och det gav mig styrka. Jag gick inte till kyrkan. Men vi har ju fantastiska Youtube, skrattar hon.
Idag ser hon ljust på framtiden. Har skaffat katt och fått en lägenhet via Bostad först-metoden i Göteborgs Stad, som ger hemlösa människor en chans till eget boende och de får behålla boendet om de sköter sig.
– Hela livet flyter på tack vare att jag har bostad. Bara att betala hyran och elen själv, det är häftigt. Jag tackar Göteborgs Stad för det. Som gav mig tak över huvudet när jag var hemlös. Och nu har de gett mig ett jobb. Jag är så oerhört stolt över det, säger Jeanette Darwish.
Peer Support
• Är en yrkesroll som innebär att personal med egen erfarenhet av psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning ger stöd till personer som idag lever med psykisk ohälsa
• Kan hjälpa personer som har psykisk ohälsa med att:
- hitta en passande aktivitet
- vara sällskap
- vara ett samtalsstöd
- ringa en intressant verksamhet, till exempel inför att boka in ett studiebesök
- hitta rätt kontakter, exempelvis anhörigstöd, rehabkoordinator, öppenvården med mera
Läs mer: Peer support funktionsstöd – stödperson med egen erfarenhet