Inte bara antalet besökare har förändrats utan också vilka besökare som kommer.
Tatueringsutställning förvånade
– Vår inlånade utställning Japansk tatueringskonst av Horiyoshi III har dragit många och framförallt nya besökare, säger Anna Rosengren, chef för Sjöfartsmuseet.
Att Sjöfartsmuseet visar en utställning om japanska tatueringar har väckt en viss förvåning.
– Men det är precis så här vi vill jobba. Vi kallar detta tema vatten som kulturbärare och tänker på all den kultur som sjömännen mötte och i många fall tog med sig hem. Att bredda synen på det maritima kulturarvet är en viktig framtidsuppgift för museet, säger Anna Rosengren.
Utställningen pågår till och med 28 september.
Seminarium om utfiskning
I höst väntar ett jubileumsprogram som är mer omfattande än vanligt. Till exempel utställningen Sjömansminnen, som invigs på Kulturnatta 10 oktober. Tillsammans med Sjömanskyrkan har museet samlat in mängder av berättelser, bilder och minnen från sjömännens vardag.
På kvällstid hålls två seminarier i samarbete med Folkuniversitetet:
Den 22 oktober är ämnet utfiskningen och hoten mot havets ekosystem. Isabella Lövin, journalist och författare till den uppmärksammade boken Tyst hav, samtalar med journalisten Tomas Tengby.
”Supersöndagar” i november och december
Den 19 november handlar det om varför sjöfarten har så svårt att locka kvinnor. Moderator är juristen och jämställdhetskonsulten Ann-Katrine Roth, tidigare programledare för SVT:s Jobba jämt.
Senare arrangerar Sjöfartsmuseet två ”supersöndagar” i samarbete med Family Learning-centrat i Backa. Söndag 9 november och 14 december kan barn och vuxna lära och skapa tillsammans med vrakdelar och snäckor, göra ett eget djur av oväntade material eller ett lapptäckte med maritimt tema.