Med tanke på att Jubileumsparkens permanenta delar började byggas 2021 är landskapsplanteringarna förvånansvärt höga och yviga.
– Växtmaterialet har tagit sig oerhört bra. När man står här är det svårt att tänka sig att det bara för några år sen var en platt asfaltsyta, säger Johannes Josefsson, trädspecialist på stadsmiljöförvaltningen.
Gallrar för att gynna vissa arter
Målet är att skap en lummig skogskänsla så fort som det bara går. För att nå målet planterar man tätt av snabbväxande arter, så kallade amträd, tillsammans med arter som växer långsammare. De hjälper varandra upp.
– På sikt kommer vi gallra för att gynna vissa arter. De snabbväxande arterna skyddar och gör att de arter som ska vara kvar får bättre kvalitet och växer snabbare, säger Malin Gustafsson, projektledare för Jubileumsparken på exploateringsförvaltningen.
I vanliga fall kan det ta 45 år för en ek att växa sig stor.
– Med den här metoden räcker det med 20–25 år, säger Johannes Josefsson.
Nytt arbetssätt att ge skötseln så stor roll
Gallringen innebär också att solljuset når de nedre skikten i planteringarna – buskar, perenner, örter och lökar får bättre förutsättningar att utvecklas. Samtidigt formas växtligheten för att skapa variation.
– Det vi gör är att använda skötseln som en del av gestaltningen av parken. Vissa delar kommer vara tätare och ge mera skydd, andra stammas upp för att skapa siktlinjer ner till vattnet, säger Malin Gustafsson.
Att ge skötseln en så stor roll i designprocessen är nytt inom Göteborgs Stad. Arbetssättet innebär att gestaltningen i praktiken kommer pågå i 20 år – från ritbordet till uppvuxen park. Genom individinriktad gallring och kreativ skötsel över tid formas parkens olika karaktärer och rum.
– Det händer så många grejer på vägen. Träd som egentligen skulle sparas växer dåligt, medan träd som skulle tas ned växer bra. Förändringarna blir en del av designprocessen, säger Johannes Josefsson.
Går runt och tittar på platsen tillsammans
Gallringen görs tillsammans med medarbetare från stadsmiljöförvaltningens avdelning drift och underhåll. Att samarbeta tätt ger förutsättningar för att förankra designidén på ett bra sätt.
– Annars brukar vi bara lämna över en skötselplan, men det är mycket mer värdefullt att gå omkring och titta på platsen tillsammans. Vi utvärderar och lär av varandras expertkunskaper, säger Malin Gustafsson.
Jacob Sjögren och Therese Reinhold från drift och underhåll uppskattar att få följa utvecklingen i Jubileumsparken på nära håll. Under högsäsong jobbar de i parken i stort sett varje dag, nu när det är lågsäsong blir det ungefär tre dagar i veckan.
– Det bästa är känslan av att ha kontroll. Eftersom vi är här hela tiden kan vi följa hur det utvecklas dag för dag. Vi vet vad vi har gjort och vad vi behöver göra. Det är stor skillnad mot att flänga runt och bara återkomma till en plats några gånger om året, säger Jacob Sjögren.
“Det händer saker hela tiden”
Therese Reinhold har varit med sedan den permanenta parken började byggas.
– Det är kul att se hur området förändras. Det händer saker hela tiden, säger hon.
När barn besöker utflyktsparken är det liv och rörelse, under tidiga morgnar är djurlivet mer aktivt. Therese och Jacob har bland annat sett en kungsfiskare på ängsmattorna vid vattnet och hittat spår av bäver som hjälpt till med att fälla sly.
– Att jobba på det här sättet har varit väldigt roligt, det känns lite som vår park.
Milstolpar i Jubileumsparkens utveckling
- I augusti 2022 stod utflyktslekplatsen klar och invigdes. Den består av fantasifulla och färgglada lekskulpturer omgivna av grönskande gläntor.
- Året därpå invigdes hamnbadet, med två saltbassänger och en sötvattenbassäng samt tillhörande byggnader med omklädningsrum och toaletter.
- Sommaren 2024 öppnade bastun, som byggts på samma plats som den tillfälliga prototypen, för att testa funktion och användning. Den invigdes i augusti samma år.