Kampanj ska minska olaglig försäljning av alkohol till unga
Våren 2008 syntes en kampanj mot langning på spårvagnar, bussar och en rad offentliga platser där man vet att försäljning av sprit till minderåriga äger rum. I år kommer de rosa skyltarna med uppmaningen att tipsa polisen om man sett någon langa att sättas upp igen.
− Dels handlar det om att väcka uppmärksamhet och sätta fokus på att det säljs illegal alkohol till minderåriga, dels vill vi att polisen ska få in tips och gripa de som langar, säger Ulla Kungur, som är samordnare för Göteborgs Stads alkohol- och drogförebyggande arbete.
Lätt hitta langare
Hon säger att langning till ungdomar är mycket vanlig.
− Ungdomarna själva säger att det är lätt att få tag i sprit om man vill ha det och att de flesta som dricker har flera nummer till olika langare i sina mobiler. Det finns en hel del langare som kör runt med bilar och säljer, säger Ulla Kungur.
Lyckad kampanj 2008
Under förra årets kampanj fick polisen ta del av flera värdefulla tips från allmänheten.
− Polisen fick in sju, åtta relevanta tips om dagen och kunde göra flera tillslag, säger Ulla Kungur.
Polisens insatser ger lugnare stad
Under kampanjperioden förstärker polisen även sitt vanliga arbete på olika sätt.
− De går helt enkelt ut och häller ut alkoholen för ungdomarna i samband med skolavslutningarna på samma sätt som de gör vid Valborgsfirandet. Det har visat sig ha effekt och gjort att det blivit lugnare på stan, säger Ulla Kungur.
Tonårsföräldrar får information via brev
Kampanjen pågår under två veckor, vecka 23 och 24. Den genomförs samtidigt i flera kommuner i Västra Götalandsregionen och är ett samarbete mellan kommun, polis och länsstyrelsen.
Under den här perioden går även ett föräldrabrev ut till tonårsföräldrarna.
− Det går ut via skolorna och hem till föräldrarna. I brevet finns information om ungdomarnas alkoholkonsumtion och om langningen, säger Ulla Kungur.