Firandet inleds med tal av kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson klockan 18 på lördag 4 oktober. Därefter lyses det magnifika Ramberget upp och ger göteborgarna en minnesvärd syn. Innan dess har besökarna välkomnats av skådespelare, för dagen iklädda rollerna som James Keiller med följe.
År 1906 överlät James Keiller parken till Göteborgs stad som 1908 öppnade den för allmänheten. Det var en gåva i filantropisk anda, en donation i tiden till allmänhetens väl. Och parken, där det uppfördes både en musikpaviljong och en teaterscen, blev snabbt populär. Hit vallfärdade man för att koppla av, umgås och roas.
Eld, nostalgi och breakdance
Lite av gångna tider kommer man också att kunna uppleva under jubileumsdagarna, bland annat då skådespelarna Ulf Dohlsten och Puck Ahlsell, som för dagen iklätt sig rollerna som Kal och Osborn, framför några stycken och Götaverkens manskör låter stämmorna ljuda från scenen vid bergets topp.
Kring ljus och mörker kretsar andra inslag som då elddansare lösgör sig ur mörkret och dansar på toppen av berget.
Artistutbudet innehåller också mer moderna inslag som Åsa Fång som tolkar bland annat Edith Piaf och Octagon Crew, skandinaviska mästare i breakdance. Kvällen avslutas med fyrverkerier från Kvillepiren.
Varvens historia
Minnen av fartygsbygge, hammarslag och tutande bogserbåtar finns också närvarande under söndagen. Då blir det utställningar kring varvens och bygdens historia arrangerad av Varvshistoriska föreningen och Lundby hembygdsförening.
Söndagen med aktiviteter från klockan 12–16 går i familjedagens tecken med framträdande av musikalartisten Niklas Andersson med Rickard Åstöms orkester, Anna Werner, Spökligan, buktalaren Zillah & Totte som vann varitéklassen i World Championships of Performing Arts i Los Angeles. Och så blir det poängpromenader, karuseller och allmänna festligheter.
Smygstart med hemlig skulptur
Men innan dess, klockan 11 fredagen den 3 oktober, smygstartar firandet med avtäckning av en ny skulptur i närheten av entrén vid Rambergsskolan. Vilken det blir är en hemlighet, men en kvalificerad gissning är att den har anknytning till varven och parkens historia.
Säkert kommer den att bli ett spännande tillskott och passa bra bland parkens magnifika stenarbeten i nationalromantisk stil. Vid invigningsceremonin talar Keiller själv, inte James Keiller men väl en son-son-son till parkens grundare, David Keiller.
Bland de närvarande finns också skulptören Per Agélii och styrelseledamöter för Keillers park. Arrangörer för jubileet är styrelsen för Keillers Park.
Fotnot:
Då festligheterna sker uppe på toppen av Ramberget ordnar arrangörerna busstransporter till och från toppen för personer med rörelsehinder.
Bussarna kör efter behov och avgår från Rambergsskolan och Rambergsvallens grusplan kl. 17-22 på lördagen och kl. 11-17 på söndagen.
Finklädda göteborgare i Keillers park en solig helgdag 1909.
Vid musikpaviljongen. Foton: Göteborgs Stadsmuseum