– Perfekt! Kök- och städjobb på Donsöskolan. Jag bor ju på Donsö och har till och med gått ett par år på den skolan, säger Alicia Wikström som var en av de första som hade tur i utlottningen av årets kommunala sommarjobb.
Alicia, 16, går nu första året på Lerums gymnasium och vet redan vad hon ska göra med sommarens lön:
– Jag sparar för en resa tillsammans med några kompisar nästa sommar, mellan tvåan och trean.
Stort intresse – fler kan få chansen
Så många som 2 967 gymnasieungdomar hade anmält sitt intresse för de cirka 1500 kommunala sommarjobb som nu lottats ut. Hela listan ligger ute på stadens webbsida och under det följande dygnet kommer alla också att få ett mail om tilldelningen.
– Vi vet av erfarenhet att en del av dem som nu hade tur kommer att tacka nej, därför får så småningom ytterligare några hundra chansen till ett sommarjobb, säger Jessica Dahlström som är projektsamordnare.
238 sökande från barn- och fritidsprogrammet är garanterade sommarjobb. Övriga som anmält sitt intresse, tävlar i huvudsak om jobb inom Göteborgs Stads förvaltningar och bolag.
Det kan till exempel handla om arbete på äldreboende och i barngrupper, parkskötsel eller jobb med städning.
Lönen för elever i årskurs 1 är 70 kronor och 50 öre i timmen och för elever i årskurs 2 är lönen 86 kronor och 50 öre per timma, inklusive semesterersättning på 12 procent. Gymnasieeleverna tjänstgör under fyra veckor – antingen 10 juni-3 juli eller 6 juli-30 juli.
Sommarjobb också till niondeklassare
Utöver 1500 sommarjobb till stadens gymnasieelever kommer även 1075 niondeklassare att erbjudas kommunalt sommarjobb genom en satsning som görs ute i stadsdelarna. I några stadsdelar (Angered, Norra Hisingen, Västra Hisingen) har man valt att erbjuda alla sina niondeklassare ett sommarjobb. Här sträcker sig feriejobben över tre veckor.
Göteborgs Stad öronmärker i år totalt 23, 1 miljoner kronor för grundskole- och gymnasieelevernas sommarjobb. Satsningen finansieras av kommunstyrelsens personal- och arbetsmarknadsdelegation.