2024-03-01 | 2 min läsning

Klimatpåverkan halveras med hjälp av återbrukat fasadskiffer

2024-03-01 | 2 min läsning
Återbrukat skiffer på fasaden, stomme i trä och klimatförbättrad betong. Det är några av de materialval som ska halvera klimatpåverkan när kvarteret Omställningen byggs i Selma stad. Våren 2025 ska lägenheterna stå klara.

Bygg- och fastighetsbranschen står för en betydande del av koldioxidutsläppen. Därför har Göteborgs Stad satt som mål att minska klimatpåverkan i all nyproduktion med 50 procent till år 2025 och med 90 procent till år 2030.

På Litteraturgatan i Selma stad pågår nu ett pilotprojekt som ska resultera i 63 nya hyreslägenheter. Bakom står Framtiden byggutveckling som gett uppdraget att bygga till Tm2 i samarbete med Derome. De har tillsammans tagit fram material och andra lösningar för att bygga så klimatsmart som möjligt.

Prisvärt och estetiskt tilltalande

Kvarteret har fått namnet Omställningen. Här satsas det på återbrukat material och de val som har gjorts är noggranna och omsorgsfulla. Bland annat ska fasaden kläs i återbrukat skiffer.

Mattias Ström, projektchef på Framtiden byggutveckling

– I vanliga fall är det främst tegelfasader som återbrukas. Men det finns många fördelar med skiffer. Det är prisvärt, klimatvänligt och personligen tycker jag att det är estetiskt tilltalande, säger Mattias Ström, projektchef på Framtiden byggutveckling som är en del av Framtidenkoncernen.

Trä är ett klimatvänligt material

Ett annat sätt att minska klimatpåverkan är att bygga huset med trästomme.

– Ur ett CO2-perspektiv är det stommen, den som håller uppe hela huset, som har störst klimatpåverkan, och trä är det mest klimatvänliga materialet. Men vi hoppas också på att hitta fler möjligheter i betong, säger Mattias Ström.

Återbrukat även till miljöhuset

Till trapphus och grundplatta är det aktuellt med klimatförbättrad betong. Dessutom görs en satsning på återbruk av stål.

– Vi kommer också bygga ett miljöhus i återbrukat material, säger Mattias Ström.

Han konstaterar att han, kollegor och samarbetspartners har dragit många lärdomar av projektet.

– Med det här projektet har vi satt modellen för hur vi internt ska jobba med klimatpåverkan, säger han.



Prenumerera så du inte missar något nytt!