– Vi ville få unga och gamla att mötas kring maten, säger Monika Malmborg, planledare i Lundby.
”Matupplevelsen i centrum”
Måltidens dag har instiftats av föreningen Låt Måltiden Blomma, som består av 300 matintresserade konsumenter, kockar, matskribenter, läkare och dietister med flera. Deras mål är att motarbeta dagens stress, osunda matvanor och skräpmat.
Förra året inleddes ett samarbete mellan gymnasieskolor och äldreboenden. Något som Bjurslätts äldreboende nu hakat på.
– Den här dagen sätter vi matupplevelsen i centrum, för mat är ju så mycket mer än bara näring. Det handlar också om miljön runt omkring, hur man dukar och lägger upp, säger Monika Malmborg.
Restaurangeleverna från Ester Mosessons har förberett sig i flera veckor, planerat inköp och menyer, bakat bröd och lagt upp arbetet.
Förförisk doft av fisksoppa
– Under Måltidens dag lagar alla samma soppa i hela Sverige. I år är den komponerad av en kock på restaurang Trädgår’n , berättar eleven Johanna Hjerpe, 17 år, samtidigt som hon viker servetter.
20 elever fick i uppdrag att laga mat till och servera runt 100 personer på äldreboendet. En utmaning som uppskattades.
– Det är roligt att få komma ut och laga mat till andra, särskilt som de uppskattar det såhär mycket, säger klasskompisen Louise Carlström.
Under tiden har rullstolar och rollatorer fyllt matsalen och förväntansfulla gamla slagit sig ner vid de vackert dekorerade borden. En förförisk doft av fisksoppa sprider sig i rummet.
Arbetar aktivt för bättre kost
– Det är roligt detta här. Jag jobbade själv som kock till sjöss i många år och ungdomarna verkar vara duktiga, säger Björn Richard.
Han får medhåll av Margit Sandberg, född 1919.
– Maten här är väldigt god i vanliga fall, jag kan inte klaga. Men det är spännande när det händer något nytt, och vi får visst något starkt i glasen också, säger hon och fnissar.
Under Måltidens dag fanns också möjlighet för personalen att sitta ner och äta tillsammans med de boende. Många äldre får minskad aptit och blir lätt undernärda, men genom samarbetet med Ester Mosessons gymnasium hoppas man nu kunna sätta fokus på en positiv måltidsupplevelse.
– Äldreomsorgen på Hisingen har under flera år haft ett aktivt nutritionsarbete, under devisen ”Bättre kost för ett bättre liv”, och den här satsningen är ett led i det arbetet, säger Monika Malmborg.
Torsdagens meny bestod av potatis-, selleri- och laxsoppa med färskostrulle till huvudrätt, och äppelpannacotta med calvados till dessert. Till detta serverades torr sherry, mineralvatten och kaffe.