Fyll semlan med god massa gjord på mannagryn, så är den säker att äta i skolans lokaler. Foto: Even Bakke

2023-02-21 | 1 min läsning

Köksmästare Even Bakke tipsar – så gör du en mandelfri semla

I Göteborgs Stads skolor är det inte tillåtet att ta in nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö. Det är för att skydda elever och medarbetare med allergi som kan råka illa ut om de får i sig.

Förbudet gäller överallt, hela dygnet och alla veckans dagar i skolans lokaler. Det gäller också för maten som elever, vårdnadshavare och medarbetare tar med sig hemifrån.

–  Ofta tänker du inte på att bakverk och mat kan innehålla nötter, mandel, jordnötter eller sesamfrön och därför behöver vi påminna varandra om förbudet. Fyll semlan med en massa gjord på mannagryn i stället för mandelmassa, så kan fler njuta av den, säger Even Bakke, köksmästare på Skytteskolan.

Du kan läsa om förbudet mot nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö på goteborg.se – se länken här nedan.



Prenumerera så du inte missar något nytt!

FAKTA | Kocken Evens recept på mandelfria semlor

Mandelfri mandelmassa:

Ingredienser

  • 3,5 dl mannagryn
  • 4 dl florsocker
  • 0,75 dl smält smör
  • 0,5 dl mjölk

Gör så här:

Blanda mannagryn, florsocker och smält smör i en matberedare. Häll i mjölken medan maskinen är i gång. Mixa tills det blir en smidig massa. Häll i eventuellt lite mer mjölk om den blir för torr.

Massan håller länge i kylen. Du kan behöva ta fram den en stund innan så att den hinner mjukna om du har använt smör. Blanda massan med lite vispad grädde när du ska använda den, så blir det enklare att spritsa.

Tips: Byt ut smöret till mjölkfritt och mjölken till ett växtbaserat alternativ för att göra en vegansk massa.

 

Bullar till semlor

Ingredienser

  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • Cirka 420 g vetemjöl
  • 1 ägg
  • ½ tsk salt
  • 1 msk malen kardemumma
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör

Gör så här:

  1. Värm mjölken till ca 25°C. Smula jästen i en degbunke och rör ut den i mjölken.
  2. Tillsätt ägg, salt, kardemumma, strösocker och 350 gram av mjölet.
  3. Låt maskinen gå på lågt varv i tre minuter. Tillsätt sedan rumsvarmt smör i omgångar.
  4. Höj farten på blandaren och kör tills degen börjar släppa kanterna. Det kan ta allt från 5 till 15 minuter. Häll i mer av mjölet om det behövs.
  5. Låt degen jäsa under handduk tills den bli dubbelt så stor.
  6. Dela degen i 12 bitar och forma till släta bullar.
  7. Låt bullarna jäsa på plåt under handduk i en timma.
  8. Sätt ugnen på 210°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 8 till 10 minuter. Låt bullarna kallna.
  9. Skär ut en triangel i locket eller skär av ett lock. Plocka ut lite fyllning och blanda detta med den mandelfria mandelmassan och lite uppvispad grädde.
  10. Lägg ett lager ”mandelmassa” i gropen på bullen och toppa med vispat grädde. Lägg på locket och pudra med florsocker.