2025-04-14 | 3 min läsning

Kollegialt lärande har lyft betygen på Nytorpsskolan

Nytorpsskolans förstelärare: Mårten Iglodi, Joel Andersson, Johan Arvid Melin och Øzlem Ciftci Khoury. Foto: Lina Hultén
2025-04-14 | 3 min läsning
De senaste åren har elevernas betyg på Nytorpsskolan i Hammarkullen förbättrats efter en satsning på kollegialt lärande. Nu satsar skolan vidare på lektorer som ska utveckla undervisningen med hjälp av bland annat vetenskap.

– Lektorer på grundskolor tillhör inte det vanliga, men här testar vi denna metod för att motverka pedagogisk segregation i staden, säger Jonas Forsberg, rektor på skolan.

Vetenskap och evidens i fokus

En lektor är en erfaren och högt utbildad lärare som arbetar med att systematiskt förbättra undervisningen genom vetenskap och beprövad erfarenhet.

– Som forskarutbildade kan vi bidra med ett vetenskapligt förhållningssätt i undervisningen. Det betyder att vi till exempel kan lyfta fram betydelsefulla frågor som lärare behöver få syn på för att kunna utveckla undervisningen, säger Pernilla.

Sedan ett år tillbaka jobbar Jenny Svantesson Wester och Pernilla Andersson Varga som lektorer på Nytorpsskolan. Foto: Lina Hultén

– Tillsammans med skolans lärare undersöker vi undervisningen för att hitta förbättringspotential. Vårt mål är att undervisningen ska ligga i elevernas närmsta utvecklingszon, det vill säga den ska vara så utmanande att eleverna inte klarar att lösa uppgifter utan lärares stöttning. Lärarna ska alltså leda arbetet och arbeta tillsammans med eleverna under större delen av lektionerna, säger Jenny och kollegan Pernilla fyller i:

– I matematikämnet är det till exempel av betydelse elever inte ägnar så stor del till att jobba individuellt i matematikböckerna. Sen är god läsförståelse fundamentalt för studieframgång. I svenska som andraspråk är det därför viktigt att lärare och elever bland annat läser texter tillsammans under lektioner, och att läraren i förväg väljer ut vad hen vill att eleverna ska uppmärksamma och förstå. Att läsa mycket text gör också att elevernas ordförråd ökar.

Lärare lär av varandra och utvecklas tillsammans

Vid sidan av satsningen på lektorer har Nytorpsskolan sedan 2021 jobbat mycket med kollegialt lärande. Det betyder att lärare på ett strukturerat sätt arbetar tillsammans för att utveckla sin kunskap – ett arbete som drivs av skolans förstelärare och ledning.

– I skolan kan det ibland vara så att man som lärare blir en isolerad ö och inte har tid att diskutera saker tillsammans med kollegor. Men det är viktigt att få tid att prata om undervisningen, säger Johan.

– Det kollegiala är jätteviktigt. Det vill säga att vi stöttar och hjälper varandra. Det har vi bland annat gjort när vi tillsammans arbetat med språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt kollegialt. Dessutom jobbar vi med auskultation vilket betyder att vi lärare dimper ner i varandras klassrum för att delta vid en lektion och sedan ha samtal om hur undervisningen kan utvecklas, säger Mårten.

Förändringar i den dagliga undervisningen

Skolans satsningar på kollegialt lärande och lektorer i undervisningen har lett fram till en rad förändringar.

– En förändring är att vi i våra arbetslag börjat fokusera på undervisningen utifrån evidens som lektorer har med sig, säger Johan.

–  För att ge ett exempel jobbar vi med läsförståelsen på ett annat sätt än tidigare och försöker hålla undervisningen nära läsningen hela tiden. Kanske läser vi en sida för att sedan stanna upp, förklara och ta in frågor som ”vad tror ni det här betyder?” och ”hur tolkar ni det här”? Detta i stället för att eleverna ska läsa tjugo sidor och sen svara på tio frågor på slutet. Det här tror jag verkligen eleverna har märkt av och bidrar dessutom till att de är mer aktiva och lyssnar, säger Joel.




Prenumerera så du inte missar något nytt!