Kommunal energirådgivning ger effekt och många av de föreslagna åtgärderna genomförs. Foto: Ulrike Leone/Pixabay
Det har funnits kommunal energi- och klimatrådgivning i Sverige i snart 40 år. Tjänsten är en kostnadsfri och oberoende rådgivning för både privatpersoner, företag, föreningar och organisationer. Den finansieras av Energimyndigheten.
Vanliga anledningar till att någon tar kontakt med energi- och klimatrådgivningen är för att spara pengar, att få bekräftat av en oberoende part att det man kommit fram till på egen hand är rätt och att få råd av en kunnig person om ens egen specifika situation.
Analysen visar att den personliga rådgivningen har stor betydelse när någon söker råd inför en investering för att öka energieffektiviteten eller byta till förnybart.
Bekräftar tidigare bild
– Det är roligt att analysen så tydligt visar av att det finns en effekt och ett behov av energi- och klimatrådgivning. Våra egna undersökningar visar på samma sak så det här blir en bekräftelse, säger Mats Danielsson, energi- och klimatrådgivare i kommunerna Göteborg, Partille och Öckerö.
Under förra året gjordes 228 besök hos företag, bostadsrättsföreningar och småhusägare för att ge tips och råd om minskad klimatpåverkan och hur de kan minska energikostnaderna. Det är många som genomför de föreslagna åtgärderna.
– Året efter ett besök hade 41 procent av företagen och bostadsrättsföreningarna redan genomfört föreslagna åtgärder och 66 procent uppgav att de skulle genomföra åtgärder inom två år. Det är mycket korta tider när det gäller åtgärder inom energieffektivisering, säger Mats Danielsson.