2009-11-11 | 4 min läsning

    Kommunala kockar träffas på stjärnkrog

    Ett 30-tal av Göteborgs Stads kockar samlas på onsdagen på stjärnkrogen Fond vid Götaplatsen för vidareutbildning hos krögaren Stefan Karlsson. Det är ett inslag i kommunens storsatsning på bättre måltider, en intern receptbank är ett annat.

    – Vi håller tolv liknande träffar med 15-25 deltagare på varje. Vi diskuterar recept, efterfrågemönster, produktionsmetoder och mycket annat, säger Göran Lindersson, en av två projektledare för Måltid Göteborg, ett projekt för att höja kvaliteten i Göteborgs måltider.

    Har inte träffats över stadsdelsgränserna

    Han har själv hållit i de flesta av kockträffarna hittills. Att Stefan Karlsson nu kallas in är mest ”en kul grej”.

    – Stefan får berätta fritt ur hjärtat om hur han ser på måltider, råvaror och måltidsmiljö. Det får kanske en annan tyngd om han säger ungefär samma saker som jag…

    Enligt Göran Lindersson har de kommunala kockarna tidigare inte träffats över stadsdelsgränserna för att utbyta idéer och erfarenheter.

    Bygger upp intern receptbank

    – De som håller i stekspaden är viktigast för oss. Men de kände inte varandra innan vårt projekt startade. Det här är första gången som de på arbetstid får möjligheten att träffas och prata öppet om beredningsteknik, maskinpark och allt annat som är deras gebit, säger Göran Lindersson.

    Ett annat verktyg i Måltid Göteborg är en intern receptbank på internet. Den kommer att vara tillgänglig för alla kockar i den dagliga produktionen. Recepten skall kontinuerligt förbättras och anpassas till brukarnas och gästernas behov.

    – Vi har bestämt oss för att granska i princip alla recept som används inom Göteborgs Stad, från förskola till äldreomsorg. Hittills har vi fått in ett 100-tal recept och nu byggs receptbanken upp successivt, säger Göran Lindersson.

    Ska leda till ökad kreativitet i köken

    De kommunala kockarna får nu lämna in sina förslag till bra recept, inte bara ur kostnads- och näringssynvinkel utan vad som är gångbart och efterfrågat just nu.

    – I framtiden måste vi ha mer känsla för efterfrågan. En av bristerna i offentlig sektor har väl varit att man inte har lyssnat så mycket på konsumenterna. Men det är på väg.

    Receptbanken ska inte vara en ”kommunal, kvalitetssäkrad måltidsmall” som ska följas utan är tvärtom tänkt att leda till ökad kreativitet vad gäller råvaror, smaksättning och servering.

    – Vi ska följa upp recepten individuellt och det ska stå namn på dem som lämnat in det., säger Göran Lindersson.

    Blev förvånad över den hårda kryddningen

    Tanken på en receptbank dök upp när han märkte hur hårt den kommunala maten kryddas.

    – Jag blev förvånad över hur tufft man kryddsätter maten. Det finns ju en serie råvaror som går att variera i all oändlighet, men ibland blir det idétorka eller att man inte vågar pröva nåt nytt. Med en receptbank kan vi skapa en hög och jämnare standard mellan stadsdelarna, säger Göran Lindersson.

    Måltid Göteborg är ett prioriterat projekt med målsättning att förbättra alla former av måltider i Göteborgs Stads regi. Projektet startade 2007 och ska vara avslutat hösten 2010.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!