Liten flicka i ett kök

Tak över huvudet är den första viktigaste tryggheten för nyanlända flyktingar. Foto: Skyddsvärnet.

2023-08-01 | 2 min läsning

Kommunen samarbetar med idéburna organisationer för ett bättre flyktingmottagande

Sedan förra sommaren har Göteborgs Stad samarbetat med fem idéburna organisationer för att ge ukrainska flyktingar boende och ett bra mottagande. På kommunens ansvar ligger endast boendefrågan, men partnerskapen har skapat mervärde som går utöver det.

Göteborg är den enda större staden i Sverige som arbetar med flyktingfrågan genom Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP). Det har medfört att kommunen kan engagera sig i jobbfrågan och andra stödinsatser. Till exempel underlättar Skyddsvärnet för nyanlända ukrainare att skaffa arbete genom Jobbstart Ukraina, Räddningsmissionen hjälper privatpersoner att inhysa flyktingarna med sitt Hjärterum och Stadsmissionen har en öppen mötesplats för personer från Ukraina.

– Vi har tät kontakt med de idéburna organisationerna och avstämning varje vecka. Det är ett ömsesidigt mervärde för alla parter, säger Ragnhild Ekelund, enhetschef i Göteborgs Stad, socialförvaltningen Sydväst.

Samarbetet fångas upp av andra europeiska länder

Under den Unicef-stödda konferensen Eurocities i Bratislava presenterades de göteborgska framgångarna med det unika samarbetet. Intresset blev väldigt stort bland exempelvis länder som Rumänien och Polen. Hit kommer stora mängder ukrainare, men länderna har ingen strategi för att ta emot dem.

– Många länder ville inspireras av Göteborgsmodellen och vi spred verkligen stadens arbete till andra europeiska länder, säger Ragnhild Ekelund.

Vill rikta stödinsatserna mot utsatta ukrainare

Bland de ukrainare som kommer till Sverige finns det både personer som är välutbildade och pratar engelska, men också människor med låg utbildning.

– Många av ukrainarna har redan fått arbete eller studerar, men det finns också en utsatt grupp som inte kan engelska och lätt halkar utanför. Dem arbetar vi lite extra med. Om människor är traumatiserade och blir hemmasittande kan det bli svårt att ta sig ur det. Det gäller att få ut dem i samhället så tidigt som möjligt så att de känner sig delaktiga, säger Ragnhild Ekelund.

Presentation på Frihamnsdagarna den 31 augusti

På Frihamnsdagarna kommer en presentation att äga rum av samarbetet för att visa fördelarna med att kommuner och idéburna organisationer närmar sig varandra. Då kommer fokus ligga på IOP som helhet och inte bara mottagandet för ukrainska flyktingar. Den 31 augusti klockan 14-16 kan du delta i Civilsymbios.



Prenumerera så du inte missar något nytt!

FAKTA | IOP för mottagande av ukrainska flyktingar

I samband med att kriget bröt ut i Ukraina etablerade kommunen kontakt med fem idéburna organisationer för ett gemensamt mottagande av ukrainska flyktingar. Organisationerna är Räddningsmissionen, Stadsmissionen, Skyddsvärnet, Reningsborg och Bräcke Diakoni.

Göteborgs Stad erbjuder husrum för ukrainare i form av lägenheter och kollektiva boenden. Två äldreboenden erbjuder både kost och logi och resten är självhushållning. Det finns 15-20 boenden i Göteborgsområdet som inhyser alltifrån 12 till 200 personer.

Alla kommuner har ett anvisningstal för att spridningen över Sverige skall fördelas. Sedan massflyktsdirektivet aktiverades har Migrationsverket i skrivande stund anvisat 1029 till Göteborg. Under 2023 skall staden ta emot 487 personer, av dessa har redan 346 anvisats.